Mėnulio užtemimo metu į jį trenkėsi meteoroidas - tai net buvo nufilmuota (Video)  ()

„Kruvinasis vilko supermėnulis“ jau pats savaime skamba pakankamai šauniai. Tačiau 2019 metų Mėnulio užtemimą papuošė dar vienas išskirtinis įvykis: astronomai ir užtemimų stebėtojai pirmą kartą istorijoje turėjo progą pamatyti, kaip kosminis kūnas – veikiausiai meteoroidas – trenkėsi į Žemės palydovo paviršių tuo metu, kai Mėnulis keliavo per Žemės metamą šešėlį, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokio reginio astronomai laukė jau daugelį metų, tačiau jį pirmąkart užfiksuoti pavyko tik dabar. Nors ir anksčiau būta atvejų, kai užtemimo metu buvo nufilmuoti meteoroidų smūgiai į Mėnulį, iki šiol visais atvejais smūgį gavusi Mėnulio dalis būdavo per šviesi.

Tačiau Ispanijos Huelvos universiteto Mėnulio smūgių aptikimo ir analizės sistemos MIDAS mokslininkas Jose Maria Madiedo šį kartą progą išnaudojo idealiai. Jis padvigubino įprastai į Mėnulį nukreiptų teleskopų kiekį – nuo keturių iki aštuonių – ir tikėjosi sėkmės. „Turėjau nuojautą, kad būtent šį kartą tai ir nutiks, ir buvau labai labai laimingas, kai tai iš tiesų nutiko“, – sakė mokslininkas.

Tiesa, nepaisant tokio pasiruošimo, jis net nebuvo pirmasis, kuris paskelbė apie tokį stebėjimo rezultatą. Tikriausiai dėl to, kad smūgis įvyko itin tamsiame Mėnulio regione, ryškų jo blyksnį užfiksavo ir kiti stebėtojai, išplatinę savo matytą vaizdą socialiniame tinkle „Reddit“ ir nelaukę oficialaus mokslininko patvirtinimo, kuris paskelbtas pirmadienį.

Vaizdo medžiagoje, kuri buvo nufilmuota iš Grifito observatorijos, matomas trumpas, ryškus blyksnis, įvykstantis apatinėje kairėje Mėnulio dalyje, kol mokslininkai aptarinėja Mėnulio spalvas. Smūgis įvyksta kai įrašo laikas yra 3:43:11. Tą patį smūgį – tik viršutinėje kairėje Mėnulio disko dalyje – galima pamatyti ir svetainės „Time and Date“ vykdytoje užtemimo transliacijoje, Pensilvanijos valstijos (JAV) gyventojo filmuotoje medžiagoje, ir kitame vaizdo įraše, kur smūgis matomas kairėje apatinėje mėnulio disko dalyje.

Nors žybsnis, kurį sukėlė kosminio kūno smūgis, buvo ganėtinai ryškus, manoma, kad pati kosminė uoliena nebuvo labai didelė. Pirminiais J. M. Madiedo skaičiavimais, tikriausiai tai buvo maždaug 2 kg masės, futbolo kamuolio dydžio akmuo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(20)
(5)
(15)

Komentarai ()