Neskubėkite užsidėti ausinių - muzika patinka ir jūsų šuniui (Video)  ()

Ar muzika vaidina svarbų vaidmenį jūsų gyvenime? Galbūt mėgstate klausytis roko muzikos rytais, ar klasikinės muzikos prieš miegą? Bet dėl skonio nesiginčijama (gal nebent kartais tik dėl jo išlavinimo), mat žmonėms vienokias ar kitokias emocijas sukelia skirtinga muzika. Tačiau įdomu tai, kad muzika panašiai veikia ir šunis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, šunys taip pat mėgsta muziką – o esminę reikšmę jiems turi muzikos stilius. Lėtesnis muzikos tempas, paprastesnė kompozicija ir žemesni dažniai „iškrauna| šunų nervinę sistemą. Ir priešingai – didesnis tempas, sudėtingesnė kompozicija ir aukštesni dažniai įaudrina jų nervinę sistemą. Tai buvo nustatyta dar 2002 metais atlikus tyrimą, kuris buvo publikuojamas leidinyje „Animal Welfare“.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad prieglaudose gyvenantys šunys yra labiau atsipalaidavę ir ramesni, kai jie klausosi klasikinės muzikos. Tyrimo metu šunys neišreiškė itin didelio susidomėjimo pop muzika ar radijo laidomis, tačiau žymiai daugiau lojo klausydamiesi sunkųjį metalą.

Muzika neretai yra naudojama kaip įrankis padėti šunims, kurie kenčia nuo nerimo – įskaitant nerimą, patiriamą išsiskyrus su šeimininku, o taip pat nerimą, kuris kyla veikiant išoriniam triukšmui bei įvairioms jėgoms – kaip antai griaustiniui, fejerverkams bei statybų darbams. Jeigu auginate hiperaktyvų šunį, jį nuraminti galite leisdami muziką.

Tam, kad šuo muziką sietų su teigiamais jausmais, leiskite ją tada, kai šuo patiria laimingas akimirkas – pavyzdžiui, pietų metu. Taip pat svarbu neleisti augintiniui pradėti sieti muziką su stresinėmis situacijomis – mat jūsų šuo bet kokius garsus ims sieti su artėjančiomis stresinėmis situacijomis.

Kai šuo jau ima sieti muziką su teigiamomis emocijomis, galite imti leisti muziką ir esant stresinėms situacijoms. Jeigu viską atliksite teisingai, muzika ims veikti jūsų augintinį kaip apsauginė antklodė nerimą keliančių situaciją metu. Muziką pristatyti šuns gyvenime galima ir kitais būdais. Pavyzdžiui, klasikinė muzika gali padėti šuniui susitelkti dresiravimo metu.

Raminanti muzika gali padėti augintiniui greičiau atsigauti, kai jis serga ar yra po operacijos – o greitesnio tempo muzika gali pagerinti šuns nuotaiką, kai jam liūdna. O geriausia, kad klausantis muzikos, šuns ir šeimininko santykiai tampa dar artimesni.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()