Itin populiarus vaistas, apie kurio šalutinius poveikius mažai ką žinome: „tai nėra taip nekalta, kaip gali atrodyti“ (Video)  ()

Nepaisant paracetamolio populiarumo, reikėtų nepamiršti, kad netinkamas jo vartojimas gali baigtis mirtimi, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Jis tikina, kad dažnai užmirštame, kad paracetamolis – vaistas, kuris turi šalutinių poveikių, o jo perdozuoti ypač lengva vaikams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Peršalimo ligų sezonui įsisiūbavus, vieno vaisto pardavimas šoka į neregėtas aukštumas. Paracetamolis – vienas populiariausių vaistų siekiant sumažinti skausmą ir kovojant su temperatūra. Tuo labiau, kad jo paprastai galima įsigyti be jokio recepto“, – sako A. Unikauskas.

Tačiau, pasak gydytojo, užmirštame, kad kiekvieno vaisto perdozavimas gali turėti liūdnas pasekmes: „Nepaisant šio vaisto populiarumo ir greito poveikio, reikėtų nepamiršti, kad netinkamas jo vartojimas gali baigtis mirtimi.“

Žinoma, priduria jis, nereikia iš karto nuspręsti, kad paracetamolis – blogas vaistas. Tinkamai vartojamas, jis yra geras, bet neretai su juo perlenkiama lazda.

„Susidaro jausmas, kad paracetamolis – net ne vaistas. Bet juk paracetamolis – ne vien tabletės. Jo paprastai visada yra ir dažnai vartojamų užpilamų miltelių nuo peršalimo sudėtyje – tai jų pagrindinė veiklioji medžiaga. Tai nėra taip nekalta, kaip gali atrodyti“, – sako A. Unikauskas.

Pasak jo, Lietuvoje registruoti net 95 preparatai, kurių sudėtyje yra paracetamolio, iš jų 5 yra skirti vaikams. „Tai labai blogai, nes vaikams perdozuoti paracetamolį – labai lengva. Vos pradėjus karščiuoti iš karto gerti tabletę – blogas sprendimas“, – perspėja profesorius.

Jis sako, kad paracetamolį lengva perdozuoti dėl sumavimo efekto – jei geriame ir tabletę, ir miltelius. Neretai paracetamolį žmonės ima derinti ir su vaistais nuo uždegimo, pavyzdžiui, ibuprofenu bet tai nėra gerai.

„Tai gali sukelti pašalinį poveikį – gali būti kraujospūdžio padidėjimas, perkrova širdžiai, gali būti ir poveikis skrandžiui. Kiekvienas vaistas mūsų organizme suskaidomas, utilizuojamas, dažniausiai kepenyse. Tam skaidymui naudojami fermentai, esantys mūsų organizme. Paracetamolio suskaidymo fermentinė grandinė yra tokia pati, kaip ir nemažo kiekio kitų vaistų. Kitaip sakant, gerdami ir vieną, ir kitą vaistą, papildomai perkraunate kepenis“, – sako A. Unikauskas.

„Radau tokią statistiką, kad JAV 10 proc. vaikų gauna miltelių su paracetamoliu bent kartą per savaitę. Jei skaičiuotume, tai per metus paracetamolio būtų bent 50 kartų. Vaikams iki 10–15 kartų per metus sirgti peršalimo ligomis yra normalu, o jiems nuolat kišti vaistus nėra būtina“, – priduria medikas.

Paracetamolio perdozavimo pasekmės – rimtos, nes nėra vaistų, kurie neturi pašalinio poveikio. Perdozavus šio vaisto gali atsirasti šios organizmo reakcijos:

– alerginės reakcijos į paracetamolį – nėštumo metu vartotas paracetamolis gali padidinti astmos ir kai kurių alerginių reakcijų atsiradimo riziką;

– kraujospūdžio padidėjimas;

– ūmus kepenų nepakankamumas;

– mirtis.

„Mirtina dozė suaugusiam, jei tabletėje yra 500 mg – 14 tablečių, o vaikams – nuo 8 tablečių. Paracetamolis pasaulyje yra pirmoje vietoje pagal sukeliamą ūmų kepenų pažeidimą, antroje – vaistažolės. Vien JAV nuo apsinuodijimo paracetamoliu kasmet miršta apie 20 tūkst. žmonių“, – sako A. Unikauskas.

Gydytojas pabrėžia, kad paracetamolį reikia vartoti atsakingai – jį geriant apsinuodijimų riziką labai padidina alkoholis, lėtinės kepenų ligos, vartojimas su kitais vaistais.

Plačiau – laidos įraše (žiūrėti nuo 31:16)

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Gertrūda Stripeikytė
(15)
(5)
(10)

Komentarai ()