Pašvaistės rodo, kad yra iškreipiamas Žemės magnetinis laukas ir kas dėl to kaltas  ()

Žemės magnetinis laukas yra ganėtinai simetriškas, tad ilgą laiką buvo manoma, kad simetriškos turėtų būti ir šiaurės bei pietų pašvaistės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pašvaistės susidaro, kai Saulės vėjo dalelės, nukreiptos Žemės magnetinio lauko linijų, sąveikauja su viršutiniais atmosferos sluoksniais arti ašigalių; buvo manoma, kad šis procesas šiaurėje ir pietuose vyksta iš principo panašiai. Visgi 2009 aptikta, kad šiaurinė ir pietinė pašvaistės gerokai skiriasi: viena iš jų vyksta keletu valandų vėliau už kitą, skiriasi jų pločiai bei kryptys danguje.

Dabar nauja stebėjimų duomenų analizė padeda išsiaiškinti, kas nulemia skirtumus. Saulės vėjo nešamas magnetinis laukas dažniausiai yra nukreiptas rytų-vakarų kryptimi, t.y. statmenai Žemės magnetinei ašiai. Jo sąveika su Žemės magnetosfera, pasirodo, yra nesimetriška ir iškreipia mūsų planetos magnetinį lauką. Viename pusrutulyje susiformuoja banano formos magnetinių linijų sankaupa, o kitame panaši sankaupa yra apskritimo formos. Toks netolygus magnetinio lauko pasiskirstymas paveikia ir pašvaisčių išvaizdą.

Tiesa, magnetosferos uodegoje – priešingoje Saulei Žemės pusėje – magnetinio lauko linijos gali susijungti ir išsilyginti; taip pašvaisčių nesimetriškumas šiek tiek mažėja.

Tyrimo rezultatai publikuojami Annales Geophysicae.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(8)
(2)
(6)

Komentarai ()