Pagaliau jie drauge – mokslininkai sukūrė prietaisą, kuris žaibiškai sujungia metalą su plastiku (Video)  (2)

Paprastai, jei norima kartu sujungti metalines ir plastikines detales, reikia naudoti klijus arba kniedes. Tačiau Vokietijos Fraunhofer’io instituto inžinieriai sukūrė „ginklą“, kuris, jų teigimu, užtikrina gerokai greitesnį ir pigesnį sujungimo procesą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena iš metalinių ir plastikinių elementų klijavimo tarpusavyje problemų, kad reikia laiko, kol jos viena su kita pilnai ir tvirtai sulimpa. O ir klijų reikia specialių.

Kita vertus, kniedijimas gali būti gerokai greitesnis sprendimo būdas, tačiau tokiu atveju galima nesunkiai sugadinti plastikinius elementus.

Neverta pamiršti ir to, kad abiem atvejais gamintojui tiek klijai, tiek ir kniedės yra papildomos išlaidos, kurios brangina ir galutinį produktą.

Tačiau Fraunhofer’io instituto inžinierių sukurtas įrenginys nesusiduria su tokiomis problemomis, nes naudoja „HeatPressCool – Integrative“ arba tiesiog HPCI įrenginį.

Viskas prasideda nuo to, kad šis įrenginys suspaudžia metalo ir termoplastiko elementus toje vietoje, kur jie įprastai turėtų būti klijuojami.

Tuomet ties ta vieta yra įkaitinamas (indukcijos būdu) metalas ir dėl atsiradusio ganėtinai didelio karščio, plastikas pradeda lydytis. Tai leidžia plastikui susilieti su metaline detale, kurios paviršius dar buvo papildomai su lazeriu išgraviruotas. Tai užtikrina didesnį paviršiaus plotą ir kokybiškesnį dviejų detalių sukibimą.

Tad kai tik plastikas pradeda vėsti, trauktis bei kietėti, jis sujungia šias dvi detales. Visas procesas užtrunka vos kelias sekundes ir kaip matyti iš žemiau pateikto vaizdo įrašo, abiejų detalių sujungimo vieta yra itin tvirta.

Fraunhofer’io tyrėjai teigia, kad šis HPCI pistoletas gali būti nesunkiai integruotas į jau esamas gamybos linijas ir pakeisti robotų rankose esamus ir pramonėje naudojamus suvirinimo pistoletus.

Toks HPCI pistoletų pritaikymas apimtų automobilių korpusų surinkimą arba sujungimą nerūdijančio plieno plokščių, kurios yra naudojamos gaminant indaploves ar šaldytuvus.

Kaip atrodo ir veikia HPCI pistoletas, kuris yra dalis didesnės platformos, galite pamatyti šiame vaizdo įraše:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(39)
(3)
(36)

Komentarai (2)