Harvardo profesorius: net jei atleis iš darbo – vis tiek sakysiu, kad „Oumuamua“ buvo ateivių laivas!  (3)

Išskirtinis Harvardo universiteto profesorius ir toliau neišsižada savo teiginių, kad nežemiškas kosminis laivas šiuo metu skrieja kažkur už Jupiterio orbitos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas žinomiausių astronomijos profesorių pasaulyje Avi Loebas, garsėjantis kelių dešimtmečių stažu elitinėje „Gebenės lygoje“ (angl. Ivy League) ir šimtais publikacijų respektabiliuose astronomijos leidiniuose, nekeičia nuomonės dėl Oumuamua – kad tai yra ateivių kosminis laivas.

„Oumuamua“, kuri didelė dalis mokslo bendruomenės laiko tarpžvaigždiniu asteroidu ar kometos liekana, buvo pastebėta 2017 m.

„Atsižvelgiant į dirbtinę kilmę, viena iš galimybių yra ta, kad Oumuamua yra šviesos burėmis varomas erdvėlaivis, plūduriuojantis tarpžvaigždinėse erdvėse – tai yra pažangios technologijos nuolauža“, – lapkričio mėnesį kalbėjo A. Loebas ir jo kolega Shmuel Bialy.

Žinoma, pateikus tokią sensacingą teoriją, nenuostabu sulaukti kritikos iš kolegų.

„Oumuamua jos ne ateivių laivas, ir vien tokia hipoteze tyrimo autoriai įžeidžia sąžiningus mokslinius tyrimus“, – sako Ohajo valstijos universiteto astrofizikas Paulas M. Sutteris. Kiti mokslininkai diplomatiškesni ir viešai neginčija A.Loebo teiginių – tik sako, jog greičiausiai objektas tėra kosminės uolos gabalas – ar tai būtų asteroido, ar kometos dalis.

Bet A.Loebas išlieka užsispyręs ir atmeta teiginius, kad tai yra uola – pažymėdamas, kad tokiu atveju jis juda pernelyg greitai, kaip tiesiog inertiška uola. Mokslininko nuomone, lauk iš mūsų sistemos objektą stumia Saulės spinduliai.

„Daugelis tikėjosi, kad užgriuvus tokiam viešumui, atsitrauksiu, – sako mokslininkas. – Bet aš atsitrauksiu tik tada, kai kas pateiks priešingus įrodymus“.

„Tai keičia realybės suvokimą, vien žinojimas, kad nesame vieni. Mes kovojame dėl sienų, resursų, bet tai leistų mums jaustis planetos, civilizacijos dalimi, o ne atskiromis šalimis, balsuojančiomis dėl „Brexit“, – įsitikinęs mokslininkas. O paklaustas, ar nebijo skelbti tokius kontroversiškus teiginius, nors dirba pakankamai konservatyvioje mokslo įstaigoje, atsakė: „Blogiausias dalykas, kuris gali atsitikti man, tai būčiau atleistas nuo einamų administracinių pareigų – bet tai suteiktų man dar daugiau laiko, tad sutelkčiau dėmesį į mokslą“.

Parengta pagal „Fox News“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(62)
(9)
(53)

Komentarai (3)