Tai turėjo būti pirmoji kolonija Marse, bet pabaiga visai kitokia: skelbia apie „Mars One“ bankrotą  ()

Įmonė, turbūt pirmoji paskelbusi apie planus Marse įkurti žmonių koloniją, sulaukė liūdnos baigties. Tiesa, jokiu būdu negalima sakyti, kad tokia baigtis buvo netikėta. „Mars One Ventures“ – pelno siekiantis „Mars One“ misijos padalinys – bankrutavo, rašo „Engadget“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įdomu tai, kad įmonė patyliukais bankrutavo dar sausį, bet tik pastarosiomis dienomis tą faktą pastebėjo vienas iš socialinio tinklo „Reddit“ naudotojų, peržiūrinėjęs įmonių registrus.

„Mars One“ projekto sumanytojas yra Nyderlandų verslininkas Basas Lansdorpas, kuris lankėsi ir Lietuvoje, konferencijoje „Login“, kur bandė įtikinti žmones, jog realybės šou formato projektas apie astronautų rengimą turėtų būti pakankamas finansuoti technologijų vystymui, integravimui, Marso kolonijos pastatymui ir apgyvendinimui.

„Mars One“ projektas buvo padalintas į dvi atskiras bendroves: ne pelno siekiančią „Mars One Foundation“ ir pelno siekiančią „Mars One Ventures“. Šveicarijoje registruotos bendrovės „Ventures AG“ bankrotą sausio 15 d. paskelbė Bazelio miesto teismas – bankroto metu įmonės vertė buvo arti 90 mln. eurų. Jungtinėje Karalystėje registruoto veiklos nevykdančio padalinio „Mars One Ventures PLC“ sąskaitose – mažiau nei 20 tūkst. svarų.

Apie ne pelno organizaciją „Mars One Foundation“ viešai prieinamų duomenų nėra – įmonė lėšas rinko iš licencijavimo mokesčių, kuriuos surinkdavo iš komercinių partnerių. Leidiniui „Engadget“ B.Lansdorpas tvirtino, kad „Foundation“ vis dar vykdo veiklą, tačiau be papildomų investicijų ilgai veikti negalės. Projekto autorius nenorėjo daugžodžiauti, tačiau prasitarė, kad šiuo metu ieškoma sprendimo su trečiosiomis šalimis.

B.Lansdorpas prieš keletą metų dar buvo įsitikinęs, kad skrydžiui į Marsą nereikia nei valstybinių biudžetų lėšų, nei filantropų paramos – tam turėtų pakakti anuomet itin populiaraus realybės šou formato laidos. Rožiniuose planuose buvo numatyta organizuoti patį brangiausią pasaulyje realybės šou apie kolonizacijos procesą. Ir netgi buvo žengti pirmieji žingsniai – apie atrinktus potencialius Marso kolonistus susukti dokumentiniai filmukai, kurie vėliau buvo parduoti įvairiems projekto sėkme patikėjusiems transliuotojams.

Paskutinis viešas „Mars One“ projekto pareiškimas iki bankroto paskelbimo buvo 2018 m. liepą, kuomet buvo giriamasi iš „Phoenix Enterprises“ gautomis investicijomis: investicinis fondas pasižadėjo projektui skirti 12 mln. eurų finansavimą per metus – bendra viso projekto vertė tuo metu buvo 14 mln. eurų.

Už šiuos pinigus „Mars One Ventures“ ketino sumokėti „Mars One Foundation“ licencinius mokesčius, vėl įtraukti bendrovę į Frankfurto akcijų biržą ir tęsti kolonistų atrankos procesą. Viena iš numatytų šio proceso dalių – atgabenti kandidatus į dykumų tipo vietovę, kur būtų tikrinami jų komandinio darbo įgūdžiai.

Tačiau, palyginus realybės šou komercinės sėkmės galimybes ir daugelio skrydžių į Marsą kainą, projekto sėkmė nuo pat pradžių buvo labai abejotina. Masačusetso technologijų instituto mokslininkai buvo sukritikavę nemenką dalį projekto detalių ir tvirtino, kad tuometinis B.Lansdorpo planas greitai nužudytų visus Marso kolonistus, nors pats projekto sumanytojas niekaip nenorėjo sutikti su mokslininkų išvadomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(8)
(4)
(4)

Komentarai ()