Retas vaizdas naktiniame danguje - šią savaitę žvalgykitės kometos  (1)

Šią savaitę pro Žemę skrieja žibanti žalios spalvos iš ledo ir mineralų sudaryta kometa C/2018 Y1 Iwamoto. Tai pirma šių metų kometa, kurią galima stebėti paprasčiausiu mėgėjišku teleskopu ar net ir žiūronais – ir tokių sulaukiame tikrai nedaug.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Konkrečiai ši kometa yra dar ir visiškai naujai atrasta – ją vos prieš porą mėnesių atrado astronomas mėgėjas Masayuki Iwamoto. Arčiausias taškas, kuriuo C/2018 Y1 Iwamoto praskriejo pro Žemę, buvo 45 milijonai kilometrų – tai yra 2,5 šviesminutės arba 118 kartų toliau, nei nuo Žemės yra Mėnulis. Bet dėl išsiskiriančios žalios spalvos kometą lengva pastebėti ir atpažinti, rašo „Science alert“.

Kodėl ji švyti? Tokioms kometoms tai gana tipiška, ir švytėjimą sukelia Saulės karštis ir spinduliuotė – šios jėgos sukuria kometos skraistę (dar vadinamą koma): tirpstantis paviršiaus ledas atpalaiduoja dujas ir dulkes, o kai jas apšviečia ultravioletinė šviesa, visa tai tampa matoma žmogaus akimi.

C/2018 Y1 Iwamoto skrieja 238 000 kilometrų per valandą greičiu. Ji ką tik praskriejo Saulę ir nuo Žemės matysime ją keliaujančią per Liūto, Vėžio ir Dvynių žvaigždynus. Vėliau ji judės tolyn į Saulės Sistemos pakraštį.

Į šią kometą verta užmesti akį dar ir todėl, kad į vidinę Saulės sistemą (t. y. arčiau Žemės) ji sugrįš tik 3390-aisiais metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(21)
(3)
(18)

Komentarai (1)