Sakoma, kad mėlynojo banginio širdis yra tokia pat didelė, kaip ir automobilis: mokslininkai patikrino šį teiginį, bet pats skrodimas tik ne silpnų nervų žiūrovams (Video)  ()

Tikriausiai esate girdėję ne vieną įdomų faktą apie mėlynąjį banginį. Pavyzdžiui, kad mėlynojo banginio širdis yra tokio dydžio, kaip automobilis, o pro jos aortas galėtų praplaukti net ir žmogus. Šie faktai skamba neįtikėtinai – tačiau ar jie iš tiesų atitinka tikrovę?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visų pirma, mėlynieji banginiai yra didžiausi kada nors mūsų planetoje gyvenę sutvėrimai. Viena legenda teigia, kad mėlynojo banginio širdis yra tokia pat didelė, kaip ir automobilis „Volkswagen Beetle“. Mokslininkai nusprendė patikrinti šį teiginį.

Automobilio „Volkswagen Beetle“ ilgis siekia 4,26 metro, plotis – 1,82 metro, aukštis – 1,52 metro, o svoris – 1350 kilogramų. Palyginimui, mėlynojo banginio širdies ilgis siekia 1,52 metro, plotis – 1,22 metro, aukštis – 1,52 metro, o svoris – 180 kilogramų.

Tiesa, vienas mokslininkas palygino mėlynojo banginio širdį su golfo aikštyno automobiliuku – tačiau ir tai nėra tiesa. Panašūs golfo laukų automobiliai sveria apie 225 – 270 kilogramų.

Tiesa, 180 kilogramų svorio širdis net 18 tonų sveriančiam gyvūnui yra išties didelė. Net ir turint omenyje, kad širdis sudaro vos 1 procentą mėlynojo banginio masės, ji vis tiek yra didžiausia širdis pasaulyje. Palyginimui, galime pasitelkti didžiausią sausumos gyvūno širdį pasaulyje.

Afrikos drambliai yra didžiausi sausumos gyvūnai pasaulyje. Jų apvalios formos širdis sveria apie 13,5 kilogramo. Nepaisant to, kad Afrikos dramblio širdies masė sudaro net 5 procentus jo kūno masės, ji vis vien yra net 14 kartų mažesnė už mėlynojo banginio širdį.

Štai žmogaus širdis sveria vos 280 gramų. Tai reiškia, kad mėlynojo banginio širdis yra apie 640 kartų didesnė už žmogaus širdį! Žmogaus širdis sudaro vos pusę procento jo kūno masės. Jeigu esate vaikas, jūsų širdis yra jūsų kumščio dydžio. Jeigu esate suaugęs, jūsų širdis yra jūsų dviejų kumščių dydžio. Laimei, šį mūsų svarbų ir pažeidžiamą organą saugo iš šonkaulių sudarytas „narvas“.

Taigi mėlynojo banginio širdis nėra tokio paties dydžio kaip ir automobilis – tad jai reikia naujo palyginimo? Tebūnie štai toks: mėlynojo banginio širdis galėtų prilygsta nedideliam pianinui, „Harley Davidson“ motociklas bei alyvos statinė.

Karališkasis Ontarijo muziejus eksponuoja mėlynojo banginio širdį. Muziejus ją gavo po to, kai Niufaundlendo krantuose buvo išplauti 9 didžiuliai mėlynieji banginiai. Būtent krante ir buvo „išoperuota“ negyvo mėlynojo banginio širdis. Operacijos vaizdo įrašą galite pamatyti žemiau – tačiau silpnesnių nervų žiūrovus įspėjame, kad vaizdas gali būti ne pats maloniausias.

Parengta pagal „National Geographic“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(5)
(1)

Komentarai ()