Tai, ką mokslininkai aptiko Antarktidoje, juos ne juokais išgąsdino - visiems pakrančių miestams iškilo mirtinas pavojus  ()

Mokslininkai skambina pavojaus varpais: jei Thwaites ledynas ims ir įgrius, vandens lygis jūrose katastrofiškai pakils, o pakrančių miestams visame pasaulyje iškils mirtinas pavojus, skelbia nbcnews.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis pranešimais, akademikai aptiko, jog po masyviu Antarktidoje esančiu ledynu atsivėrė didžiulė ertmė. Iš karto imta nuogąstauti, jog ledo sluoksnis tirpsta sparčiau nei manyta, o atsivėrusi ertmė rimtai grasina suardyti ledyną ir sukelti mirtiną pavojų tokiems pasaulio miestams kaip Niujorkas ir Majamis.

Skelbiama, kad Vakarų Antarktidoje po Thwaites ledynu atsivėrusi ertmė yra beveik dešimties kilometrų ilgio ir 300 metrų gylio. Tai reiškia, kad netekome nei daug, nei mažai – maždaug 14 mlrd. tonų ledo.

Ertmė aptikta atlikus duomenų, surinktų Italijos ir Vokietijos palydovų, analizę. Daug prisidėjo ir NASA vykdoma operacija „Operation IceBridge“. Jos metu specialiu per ledą persiskverbiančiu radaru aprūpintas lėktuvas skraidė virš poliarinių regionų ir analizavo teritorijos paviršių.

Atradimas detaliai aprašytas specializuotame sausio 30 dieną pasirodžiusiame leidinio „Science Advances“ numeryje. Mokslininkai tikėjosi, jog greičiausiai ledo nuostolis bus didelis, tačiau tokios šokiruojančios tiesos nesitikėjo.

„Atsivėrusios ertmės dydis stulbina. Ji plečiasi, tad kyla reali grėsmė ledynui įgriūti“, – teigia NASA „Jet Propulsion Laboratory“ laboratorijos Pasadenoje radarų mokslininkas Pietro Milillo. Jo teigimu, ledo sluoksnis tirpsta maždaug 198 metrų per metus greičiu, o sparčiausiai procesas vyksta pastaruosius trejus metus.

Seniau atliktas tyrimas atskleidė, kad tirpstant Thwaites susidarantis vanduo atsakingas už maždaug 4 proc. pakilusį pasaulinį jūros lygį, tvirtina Tedas Scambosas iš Nacionalinio sniego ir ledo duomenų centro JAV Kolorado valstijoje.

Jei, tirpstant ledui, ledynas ims ir įgrius (remiantis kompiuterinėmis simuliacijomis, tai gali nutikti po 50–100 metų), jūros lygis pakils 0,6 metro. To pakaktų apsemti pakrančių miestus visame pasaulyje.

„Deja, bet tai labai tikėtinas scenarijus. Thwaites iš tikrųjų gali įgriūti“, – pridūrė T. Scambosas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(42)
(17)
(25)

Komentarai ()