JAV žvalgyba perspėja, kad Kinija baigia sukurti tokį lazerinį ginklą, kuris bus itin pavojingas ir grėsmingas JAV kariuomenei  (4)

Lazeriniai ginklai vis dar yra laikomi ateities karybos dalimi, tačiau mažai kas suvokia, kad jie jau dabar yra labai pavojingi. Manoma,kad jau kitais metais Kinija turės antžeminį lazerinį ginklą, galintį numušti žemojoje Žemės orbitoje skriejančius palydovus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lazeriniai Kinijos ginklai žinomi nuo 2006 metų, kuomet vienas toks ginklas buvo panaudotas JAV palydovo apakinimui. Tas lazeris nebuvo labai galingas ir ilgalaikės žalos nesukėlė, tačiau manoma, kad tai buvo bandomoji ataka ir didesnio prieš palydovus nukreiptos karybos plano dalis. Jau 2007 metais Kinija raketa sunaikino seną orų palydovą, taip padidindama kosminių šiukšlių skaičių ir įrodydama, kad gali naikinti įvairius palydovus, jei kiltų toks reikalas.

Tačiau lazeriniai ginklai palydovų naikinimui yra dar tinkamesni, nes juos sunku susekti. 2009 metais karybos entuziastai palydovinėse nuotraukose aptiko keistą karinį objektą Kinijoje, kur galimai slepiasi pora lazerinių ginklų. Tuomet ekspertai tuo abejojo ir iki šiol neaišku, ar tas objektas tikrai buvo susijęs su projektu. Tačiau dabar jau žinoma, kad jau kitais metais Kinija greičiausiai turės galingą antžeminį lazerinį ginklą, galintį naikinti JAV palydovus.

Apie tai savo ataskaitoje užsiminė Pentagono Gynybos žvalgybos agentūra (Defense Intelligence Agency arba tiesiog DIA). Galingi lazeriniai ginklai yra laikomi rimta grėsme, tačiau palydovo nebūtina sunaikinti, kad jis nebebūtų efektyvus. Kinija taip pat turi elektroninės karybos priemonių - radijo bandų trikdžių sistemų ir kibernetinių atakų technologijų. Taip pat minimi ir ne ant žemės įrengti ginklai tokie kaip, pavyzdžiui, svetimus palydovus naikinantys „savižudžiai“ palydovai.

Tai - labai rimtos grėsmės. Net sunku įsivaizduoti, kaip stipriai šiais laikais remiamasi palydovais. Jie ne tik renka informaciją, bet ir užtikrina ryšį tarp skirtingų dalinių ir vadaviečių. Palydovai taip pat būtini navigacijai. JAV planuoja jau artimiausioje ateityje naudoti ir povandeninius dronus ir spėkite, ką jie naudoja navigacijai ir ryšiams? Žinoma, palydovus. Tačiau ir JAV, ir Rusija, ir, greičiausiai, kitos valstybės kuria prieš palydovus nukreiptus ginklus - matyt, tai bus įprasta modernios ginkluotės dalis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(25)
(2)
(23)

Komentarai (4)