Ar tikrai kažkur Saulės sistemoje skrieja nežinomas, bent penkis kartus už Žemę masyvesnis objektas? Štai ką rodo mokslinių tyrimų analizė  ()

Jau daugiau nei dvejus metus manoma, kad Saulės sistemos pakraštyje gali egzistuoti dar viena – devinta – planeta. Ir tai būtų ne Plutonas, o bent penkis kartus už Žemę masyvesnis objektas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-03-10 Ar tikrai kažkur Saulės sistemoje skrieja nežinomas, bent penkis kartus už Žemę masyvesnis objektas? Štai ką rodo mokslinių tyrimų analizė  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šią hipotezę pasiūlę mokslininkai neseniai paskelbė dar du straipsnius, kuriuose toliau analizuoja hipotezę.

Kol kas planetos aptikti nepavyko, taigi hipotezė remiasi netiesioginiais jos egzistavimo įrodymais – kitų Saulės sistemos pakraščiuose esančių objektų orbitų savybėmis. Šios savybės – orbitų kryptys – išsidėsčiusios ne atsitiktinai, o taip, tarsi visus šiuos objektų reguliariai tampytų kažkas masyvesnis. Bet gali būti, kad mūsų stebėjimai tiesiog yra nepilni ir matomas orbitų išsirikiavimas tėra tik fikcija.

Pirmame iš dviejų straipsnių analizuojama tokia tikimybė ir nustatoma, jog šansas, kad orbitų išsirikiavimas nėra tikras, siekia vos 0,2%. Taigi beveik neabejotina, kad mažieji Saulės sistemos kūnai tikrai jaučia kažkokias perturbacijas, nors nebūtinai tai yra devintosios planetos gravitacija.

Kitame straipsnyje apžvelgiami visi dabar turimi devintosios planetos įrodymai ir pristatomi geriausi tikėtinų jos savybių įvertinimai. Planetos masė turėtų būti 5-10 Žemės masių, atstumas nuo Saulės – 400-800 astronominių vienetų, o planetos orbita turėtų būti šiek tiek ištęsta ir palinkusi į Saulės sistemos ekliptikos plokštumą.

Tyrimų rezultatai arXiv: pirmasis ir antrasis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(30)
(1)
(29)

Komentarai ()