Kalbos apie lietuviškų lazerių pažangumą - ne iš piršto laužtos: užkariauja užsienio universitetus (Interviu, Video)  (2)

Pirmasis lazeris buvo sukurtas vos daugiau nei prieš 50 metų, o šiandien jie jau pritaikomi daugybėje įvairių sričių. Lazeriu nuskenuojamos mūsų prekės parduotuvėse, naudojami pramonėje, atliekamos medicininės procedūros bei tyrimai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokį platų lazerių pritaikymą lemia lazerių įvairovė. Šiuo metu dažniausiai yra naudojami kietojo kūno, dujiniai, puslaidininkiai lazeriai, kurie skiriasi savo aktyviąja terpe ir optiniu rezonansus. Mokslininkai aktyviai dirba tobulindami esamas technologijas ir ieškodami naujų lazerinių technologijų pritaikymo būdų. Įdomu tai, kad būtent už atradimus lazerių srityje buvo skirta praėjusių metų fizikos Nobelio premija.

„Mokslo sriubos“ tinklalaidėje Fizinių ir technologijos mokslų centro doktorantė Simona Pūkienė tikino, kad teiginys, jog lietuviai pasaulyje pirmauja lazerinių technologijų srityje, nėra iš piršto laužtas. Mokslininkė pasakojo, kad svečiuodamasi užsienio universitetų laboratorijose pastebi Lietuvoje sukurtų lazerių. Pašnekovė patikino, kad ir jūsų išmaniojo telefono ekranas tikriausiai buvo išpjautas lietuvišku lazeriu.

Pokalbio su S. Pūkiene apie lazerių technologijas klausykite „Mokslo sriubos“ „Youtube“, „Spotify“ ir „Soundcloud“  platformose:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslo sriuba
Mokslo sriuba
(8)
(2)
(6)

Komentarai (2)