Kosminis serialas: nauja „Sojuzo“ skylės istorijos intriga  (15)

Skylės rusiškame kosminiame laive „Sojuz“ incidentas gali peraugti į tikrą kosminį serialą. Ekspertai pateikė naujus įrodymus, kad skylė atsirado dėl sąmoningų veiksmų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ankstesnėse serijose…

Trumpai priminsime žinomus faktus.

Taigi, 2018 metų rugpjūčio 30-tąją Tarptautinėje kosminėje stotyje buvo užfiksuotas nežymus oro slėgio mažėjimas. Ekipažo nariai metėsi ieškoti problemos, iššukavo modulius ir susijungusiame su stotimi rusų kosminiame laive Sojuz aptiko 2 mm skersmens skylę.

Astronautas Aleksanderis Gerstas ir kosmonautas Sergejus Prokopjevas skylę užtaisė ir normalus oro slėgis buvo atstatytas. Tačiau… Iš kur atsirado skylė? Pirmosios spėlionės buvo susijusios su natūraliomis priežastimis, tarkime, susidūrimas su nedideliu meteoritu ar kosmine šiukšle. O paskui prasidėjo įtarinėjimai.

Verta paminėti, kad visgi pirmasis akmenį į svetimą daržą metė Dmitrijus Rogozinas, kurio neatsargias užuominas apie amerikiečių pusės veiksmus išpūtė žiniasklaida. Paskui situaciją pasistengta sušvelninti, organizuoti komisijas ir patikrinimus. TKS rusų kosmonautai išėjo į atvirą kosmosą ir apžiūrėjo skylę.

Žemėje buvo patikrintos visų Baikonuro kosmodromo, iš kur kilo erdvėlaivis, ir kosminių raketų korporacijos „Energija“, kur erdvėlaivis buvo surenkamas, stebėjimo kamerų įrašai. Buvo nagrinėjamos 3 teorijos: gamybos brokas, sąmoningas gręžimas Žemėje (koks nors įsižeidęs darbuotojas) ar visgi žala padaryta kosmose, siekiant kažkokių tikslų.

Netgi buvo nuspręsta įrengti kameras visuose rusiškuose kosminės stoties segmentuose. Ir nors Roskosmos ir NASA santykiai vis dar atrodo draugiški ir ramūs, tačiau pati skylės tyrimo situacija visems yra kaip krislas akyje.

Nauji duomenys

Šiandienos serijoje pateiksime šiek tiek naujų duomenų. Roskosmoso atstovai paskelbė radę Sojuz MS-09 erdvėlaivyje likusius metalo dulkių pėdsakus. Įdomu, kad pačios metalo drožlės rastos konkrečiose gyvenamojo skyriaus vietose. Kaip jos ten atsirado?

Ekspertai nagrinėja du variantus: gravitacijos arba oro srautų įtaka. Norint tai patikrinti, reikia atlikti eksperimentą. Kokį? Gręžti atitinkamą medžiagą erdvėlaivyje ir stebėti drožlių sklidimą. Tai reikia atlikti ir Žemėje ir kosmose, kad būtų galima suprasti, kur skylė galėjo atsirasti (Žemėje toks eksperimentas jau buvo atliktas).

Roskosmosas sako jau surinkęs pakankamai informacijos, kad galėtų daryti išvadas, kurias paskelbs artimiausiu metu. Jose atsispindės pasivaikščiojimo kosmose metu atliktos apžiūros metu surinktų pavyzdžių analizė, o taip pat Olego Artemjevo išvados, kuris, nors savo kolegų amerikiečių neįtaria, tačiau visgi pasakė, kas skylė atsirado iš vidaus.

Glumina tik pastaruoju metu susidariusi nuomonė apie padidintą paties tyrimo slaptumą. Sklando gandai, kad dalį išvadų, jeigu jos bus nepalankios rusų pusei, Roskosmos gali tiesiog įslaptinti. Tačiau tokia informacija nėra patvirtinta.

Post scriptum

Situacija aprašyta lengvu tonu ir kiek ironiškai. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad iš tiesų tai yra rimta tema. Viena, jei skylė atsirado atsitiktinai, dėl gamybos broko ar kosminio incidento (susidūrimo su kosmoso šiukšlėmis orbitoje). Tačiau jeigu kažkas sąmoningai sukėlė pavojų ekipažo narių gyvybei, tai jau visai kitas reikalas ir pasekmės būtų gerokai rimtesnės. Įtarimai gali peraugti į tarptautinį konfliktą.


v-kosmose.com

(35)
(4)
(31)

Komentarai (15)