Medžiaga, kuri kasdien mus tyliai žudo: nori ją uždrausti maisto produktuose, bet šios medžiagos yra net vaikiškoje dantų pastoje  ()

„Du trečdaliai dantų pastų, parduodamų vaistinėse, prekybos centruose ir ekologiškų produktų parduotuvėse, savo sudėtyje turi titano dioksido – dažiklio, kuris galimai kelia pavojų žmogaus sveikatai ir dėl kurio tinkamumo naudoti kaip maisto priedą (E171) buvo suabejota 2017 metais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Asociacija „Agir pour l’Environnement“ (APE, pranc. „Veikti dėl aplinkos“ – Prancūzijos asociacija, mobilizuojanti piliečius kovai už aplinkos apsaugą. – Red.) ištyrė 408 dantų pastų sudėtį ir aptiko šią medžiagą 271- ame mėginyje, iš to skaičiaus 25-iuose ekologiškais laikomuose produktuose ir 29 –iose vaikų dantų pastose“, – rašo dienraščio „La Figaro“ žurnalistė Delphine Chayet.

„Titano dioksidas (TiO2), naudojamas dėl savo balinamųjų, matiškumą suteikiančių savybių ir gebos sugerti ultravioletinius spindulius, neretai būna nanostruktūrinių miltelių pavidalo.

Nepaisant to, „nei ant vienos iš tikrintų dantų pastų etikečių nenurodyta, ar produkte esantis titano dioksidas yra nanostruktūrinės sandaros“, – sakoma asociacijos pranešime, tuo tarpu ES kosmetikos reglamentas (Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 1223/2009 dėl kosmetikos gaminių. – Red.) reikalauja, kad ant pakuotės būtų nurodyta „nano“, jeigu dalelės yra mažesnės kaip 100 nanometrų (1 nm = 0,000000001 m; tai prilygsta augančio nago pailgėjimui per vieną sekundę. – Red.) – tokio dydžio, kad gali lengvai įsiskverbti į organizmą“, – konstatuoja „La Figaro“.

Pavyzdžiui, asociacija ištyrė perkamiausią Prancūzijoje vaikų dantų pastą „Signal“. Ji atkreipia dėmesį, kad šioje braškių skonio dantų pastoje 47 proc. titano dioksido yra nanodalelių pavidalo, o ant pakuotės nėra nurodyta „nano“.

Pagal Maisto įstatymą titano dioksidas netrukus turi būti uždraustas maisto produktuose, kur jis naudojamas kaip maisto priedas – daugiausia konditerijos gaminiuose, leduose, pyragaičiuose ir kituose kepiniuose. 2017 metais Nacionaliniame žemės ūkio tyrimų institute (pranc. Institut national de la recherche agronomique – INRA) atliktas tyrimas su žiurkėmis parodė, kad priedas E171 gali prasiskverbti pro žarnų sieneles, pažeisti imuninę sistemą ir paskatinti vėžinių ląstelių susidarymą storojoje žarnoje.

Vos tik buvo paskelbta INRA tyrimo medžiaga, Nacionalinė maisto, aplinkos ir darbo saugos agentūra (pranc. Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail – ANSES) pabrėžė, kad yra „būtina atlikti tyrimus, siekiant tiksliai nustatyti pavojus, susijusius su E171“. Balandžio 15 dieną ANSES žada paskelbti papildomą išvadą. Ekonomikos ministras Bruno Lemaire tada ketina pasirašyti potvarkį, draudžiantį naudoti titano dioksidą maisto produktuose – apie tai jis pranešė praeitų metų sausio mėnesį, teigia D.Chayet.

„Būtų nelogiška toleruoti titano dioksidą dantų pastoje, kai jis uždraudžiamas maisto produktuose, – sako Magali Ringoot, kuri asociacijoje APE vadovauja kampanijai prieš nanomedžiagas ir nuo 2016 metų pasisako už jų uždraudimą. – Mums kelia didelį pavojų ši medžiaga, kadangi dalį jos mes nuryjame, ypač vaikai, kadangi kiekvieną dieną ji turi sąlytį su mūsų burna, su lengvai pažeidžiama burnos ertmės gleivine, pro kurią ji gali lengvai prasiskverbti“. Asociacija ragina uždrausti titano dioksidą visuose produktuose, kurie gali būti praryjami – ne tik dantų pastose, bet ir vaistuose.

Jos nuomone, ANSES savo ruožtu turi rekomenduoti apriboti poveikį darbuotojams, vartotojams ir aplinkai, skatindama, kiek tai įmanoma, naudoti „saugius ir lygiaverčius produktus be nanomedžiagų“. Ji taip pat primena, kad būtina stiprinti nanomedžiagų atsekamumą produktuose, kas yra labai svarbu norint įvertinti kylantį pavojų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Leonas Grybauskas
(18)
(2)
(16)

Komentarai ()