Pamirškite apie jūros gėrybių teikiamą naudą – dabar tai tikra cheminė bomba  (3)

Gana ilgai buvo laikomasi nuomonės, kad žuvies ir kitų jūros gėrybių patiekalus valgyti sveika dėl didelio juose esančio baltymų, vitaminų ir omega-3 riebalų rūgščių kiekio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Deja, kylant vandens užterštumo lygiui, vis didesnę riziką kelia pavojingos cheminės medžiagos, kurių vartojant žuvį neišvengiamai pasisavinama, rašo „The Daily Mail“.

Žuvyje aptinkami toksiški junginiai neigiamai veikia žmogaus organizmą. Specialistai įspėja, kad nuodingų cheminių medžiagų perdozavimas gali baigtis mirtimi.

Internete galima rasti skaičiuoklę, padedančią išsiaiškinti, ar neviršijate saugios per savaitę rekomenduojamos lašišos normos.

Naujoji priemonė leidžia akimirksniu nustatyti, kiek teršalų su žuvimi vidutiniškai patenka į jūsų organizmą.

Skaičiuoklę sukūrė projektas „ECSafeSEAFOOD“, įgyvendintas portugalų mokslininkų.

Skaičiuoklės naudotojas visų prima turi pasirinkti savo amžiaus tarpsnį. Tada reikia nurodyti per savaitę suvartojamos žuvies kiekį ir rūšį.

Pagal šiuos tris kriterijus skaičiuoklė nustato į organizmą su žuvimi patenkančio metilgyvsidabrio ir kitų teršalų dozę.

Metilgyvsidabris gali pakenkti nervų, virškinimo ir imuninei sistemoms. Pasaulio sveikatos organizacija laikosi nuomonės, kad per didelė jo dozė yra mirtina.

Deja, dabartiniai Europos Sąjungos įstatymai nenumato maksimalaus leistino toksiškų junginių maiste lygio.

Lisabonoje veikiančiame Portugalijos jūros ir atmosferinių reiškinių tyrimų institute buvo atliktas tyrimas, kurio tikslas – įvertinti Europoje prieinamų jūros gėrybių saugumą.

Vienas iš tyrimą vykdžiusių mokslininkų Antonio Marquesas sakė: „Būtina labai tiksliai nustatyti su jūros gėrybėmis gaunamų teršalų kiekį. Tik turėdamos tokią informaciją Europos maisto saugos tarnybos galės pakoreguoti galiojančius įstatymus.“

Nustatyta, kad beveik 83 proc. vėžiagyvių yra užteršti mikroplastiku – mažesnėmis nei 5 mm iš įvairių taršos šaltinių susidarančiomis plastiko dalelėmis.

Daugiau nei trečdalyje ištirtų žuvų buvo aptikta nevaisingumą sukeliančių cheminių medžiagų.

Didžiausia rizika, susijusi su vartojant jūros gėrybes į organizmą patenkančiomis endokrininę sistemą ardančiomis medžiagomis, kaip paaiškėjo, tenka ispanams.

Endokrininei sistemai žalingos medžiagos sutrikdo žmogaus organizmo hormonų veiklą ir gali sukelti vėžį bei cukrinį diabetą.

Didelis užterštumas buvo nustatytas Italijos Po upės žiotyse – vienoje iš produktyviausių Europos moliuskų gavybos vietų.

Mokslininkai čia nustatė labai aukštą vaistinių preparatų ir antibiotikų lygį.

Vis dėlto, nepaisant didėjančios jūrų ir vandenynų cheminės taršos, jūrų gėrybės, anot mokslininkų, ir toliau laikytinos saugiais maisto produktais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(25)
(10)
(15)

Komentarai (3)