Šunys ne šiaip nujaučia artėjančius epilepsijos priepuolius - jie juos užuodžia  ()

Mokslininkai pastebėjo, kad šunys gali būti išdresuoti užuosti besiartinančius epilepsijos priepuolius ir įspėti šeimininkus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„The Guardian“ skelbia, kad naujas mokslininkų atradimas, jog šunys gali būti treniruojami užuosti besiartinančius epilepsijos priepuolius, gali padėti sergantiems laiku kreiptis pagalbos ir išvengti susižalojimų netikėtai prasidėjus priepuoliui.

„Šiuo metu yra užfiksuota keletas pagrindo neturinčių pranešimų iš žmonių, kurie teigė, kad šuo įspėjo apie artėjantį priepuolį, tačiau mes tam neturime stiprių įrodymų“, – „The Guardian“ sakė Reino universiteto mokslininkė Amélie Catal.

Tačiau nebuvo aišku, ar šunys tai pastebėjo iš išorinių pokyčių, ar iš kvapo.

A. Catal kartu su kitais mokslininkais atliko eksperimentą, kurio metu šunims buvo duodama pauostyti epilepsija sergančių žmonių kvapo pavyzdžių, kai jų būklė buvo normali ir ką tik pasibaigus epilepsijos priepuoliui. Šunų gebėjimo atpažinti įprastą kvapą (nenurodyti artėjančio priepuolio) tikslumas siekė 95-100 %. Tuo tarpu artėjančius priepuolius šunys gali tiksliai nurodyti 67-100 % atvejų. 

Šis tyrimas gali būti naudingas žmonėms, kurių epilepsija yra nekontroliuojama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(3)
(2)
(1)

Komentarai ()