Daugiau jokių automobilio įbrėžimų – pašildei ir po minutės įbrėžimai išnyko: Vokietijos mokslininkai skelbia sukūrę specialų laką iš plačiai naudojamos medžiagos (Video)  ()

Tai yra tikra problema, su kuria susiduria dažnas automobilio vairuotojas – mažesni ir didesni automobilio įbrėžimai. Ir kuo jie didesni, tuo tokie įbrėžimai labiau gadina automobilio išvaizdą. Visgi, Vokietijos mokslininkai turi sprendimą, kaip išspręsti tokią problemą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vokietijos Leibnico naujųjų medžiagų instituto mokslininkai, drauge su kolegomis iš Saarlando universiteto, sukūrė specialų laką „Nanomer“, kuriame yra žiedinių molekulių, dar žinomų, kaip ciklodekstrinai.

Šie ciklodekstrinai yra paimti iš kukurūzų krakmolo ir jie surikiuoti, kaip perlai ant ilgos polimerų grandinės.

Ciklodekstrinai gali laisvai judėti išilgai tų grandinių ilgio, tačiau „nuo galimų nukritimų, jie lieka apsaugoti ant galuose esančių didelių molekulių“.

Tuo pačiu visos ciklodekstrinais aprūpintos ilgos polimerų grandinių molekulės yra susietos viena su kita, dėl vykstančios cheminės reakcijos.

Ir kas mums iš to? Gauname lankstų, elastingą polimerų tinklą. Kai šis tinklas yra šildomas, ciklodekstrino žiedai stumiami palei jų grandines ir taip užpildo bet kokius trūkumus, atsiradusius dėl įbrėžimų.

Iš pradžių mokslininkai buvo pasiekę, kad šis „gijimo procesas“ užtruktų keletą valandų, tačiau jie pridėjo papildomų priedų, pavyzdžiui: neorganinių nanodalelių, ir dabar mokslininkai visą procesą sugebėjo sutrumpinti iki vienos minutės. Tiek laiko užtenka pataisyti pažeidimus, esant 100 ° C temperatūrai.

Namų sąlygomis gal ir nepavyks tiesiog pašildyti šiuo specialiu laku ištepto automobilio kėbulo ir taip „sutaisyti“ įbrėžimus, tačiau tyrėjai jau ieško partnerių su kuriais galėtų padidinti gamybos procesą ir komercializuoti „Nanomer“ technologiją.

Technologija skamba labai perspektyviai ir mokslininkai ją kaip tik pristatė šiomis dienomis vykusioje „Hannover Messe“ parodoje. Tikėtina, kad tokia technologija susilauks didelio susidomėjo ir belieka tik laukti naujų žinių apie „Nanomer“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(38)
(1)
(37)

Komentarai ()