Tai tikra archeologinė sensacija: už 350 kilometrų nuo Vilniaus – 1000 metų senumo radinys (Video)  ()

Ruošiantis laivo remontui Berezinos (liet. Beržuonos) upės uoste Babruisko mieste (Baltarusija), Dnepro-Berezinos vandens kelių įmonės šaltkalvis Vladimiras Balindinas prie kranto pastebėjo neįprastą daiktą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Lyg šalmas, lyg puodas – neaišku buvo“, – apie radinį Baltarusijos kanalui „Бобруйск 360“ pasakojo vyras. Radinys net nebuvo iškastas – čia prieš tai buvo vykdomi dugno gilinimo darbai, ir, vyro manymu, iš žemės einantis pašalas ar tirpstantis sniegas išplovė gruntą, tad šalmas pats atsirado žemės paviršiuje.

Mokslininkai nustatė, kad tai – X a. šalmas, tad jam – 1000 metų, bet jis išlaikė idealią būklę: ant jo net matosi brangiųjų metalų papuošimai, kokiais buvo dabinami Kijevo Rusios kunigaikščių šalmai.

Į vietą iškviesti muziejaus darbuotojai patvirtino, kad tai – unikalus radinys, ir tokių iki šiol Baltarusijos teritorijoje aptikta nebuvo. Kanalo „Бобруйск 360“ teigimu, tokiais artefaktais iki šiol galėjo džiaugtis tik Lenkija ir Ukraina. Pastarojoje tokio tipo šalmas buvo aptiktas kape prie Černihivo miesto.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(44)
(4)
(40)

Komentarai ()