Gydytojas atskleidė, kaip išsirinkti gerus koldūnus - reikia atkreipti dėmesį į 3 veiksnius  ()

„Jeigu pakelyje susidaręs šerkšnas, vadinasi, produktas buvo atšildytas. Tai galima patikrinti ir pakračius pakelį – koldūnai turi būti nesulipę“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ pasakojo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Visi žino – užšaldytą produktą atšildžius jo pakartotinai užšaldyti nebegalima, tad jei perkate tokį gaminį, didelė rizika, jog produktas bus sugedęs.

Nors nuolat kalbama, kad koldūnai nėra sveikas pasirinkimas, žmonės vis tiek juos valgo ir valgys, nes tai greitai paruošiama, įsitikinęs daktaras. Pasak jo, yra trys esminiai dalykai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį prieš perkant koldūnus – jais vadovaudamiesi išsirinksite sveikiausius ir skaniausius.

1. Kaina

Daugelis mano, kad brangesnė prekė yra kokybiškesnė, tačiau, anot mediko, tikrai ne visada brangesnis produktas yra geresnis.

Laidoje jis palygino dviejų rūšių koldūnų sudėtis, nurodytas ant etikečių. Vieni iš jų kainavo 4,99 Eur, kiti – 1,31 Eur, o sudėtis beveik nesiskyrė.

2. Sudėtis

Prieš perkant koldūnus visuomet reikėtų atidžiai perskaityti sudėtį. Ypač svarbu atkreipti dėmesį į tešlos ir mėsos ar kito įdaro santykį.

„Geriausia, kad mėsa būtų įrašyta pirmiausia – tai reiškia, kad jos produkte daugiausia. Rinkitės koldūnus, kuriuose mėsos ir tešlos santykis yra panašus. Žinoma, visada geriau, kad mėsos būtų daugiau. Deja, Lietuvoje nepalyginamai daugiau koldūnų, kurių didesnę dalį sudaro tešla“, – aiškina profesorius.

Dar vienas dalykas, į kurį būtina atkreipti dėmesį skaitant etiketę – kokie papildomi maisto priedai joje surašyti. „Norite, kad koldūnai būtų visavertis maistas? Rinkitės kuo natūralesnę sudėtį“, – kalba daktaras.

3. Pakelis

Prieš perkant koldūnus reikia atidžiai apžiūrėti ir pakelį, ar jis nepažeistas, ar nėra šerkšno, kokios būklės patys koldūnai. „Jeigu pakelyje susidaręs šerkšnas, vadinasi, produktas buvo atšildytas. Tai galima patikrinti ir pakračius pakelį – koldūnai turi būti nesulipę“, – tikina medikas.

Pasak jo, neįmanoma žinoti, kada tokie koldūnai buvo atšilę, o juk atšilę labai greitai galėjo sugesti – kyla rizika nusipirkti sugedusį produktą. Jei produktas atšilo jį transportuojant, už tai gamintojas neatsako – atsako pardavėjas, kuris neužtikrino tinkamų laikymo sąlygų.

Taip pat A. Unikauskas tikina, jog geriausia pirkti koldūnus, supakuotus į popierinį maišelį, nors taip sufasuotų koldūnų pasitaiko dar retai.

Gydytojas primena, kad visų svarbiausia nusipirktus koldūnus laikyti šaldiklyje, o prieš gaminant jų neatšildyti.

Taip pat jis pabrėžia – virtuose koldūnuose yra 550 kcal, o keptuose – net 1 000 kcal: „Jei rūpinatės savo kūno linijomis, nepiktnaudžiaukite keptais koldūnais.“

O visų geriausi koldūnai, anot A. Unikausko, gaminti namuose – juk tada žinai, ką į juos dedi.

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(8)
(2)
(6)

Komentarai ()