Mokslininkus nustebino radinys Egipte - pasirodo, jie mumifikuodavo ne tik kates  ()

Kai kalbame apie mumijas, dažniausiai galvojame apie žmones – nors mokslininkams jau įprasta matyti ir tokius mumifikuotus gyvūnus, kaip katės, šunys ir sakalai. Bet nesenai atrastame kape netoli Sohago miesto (Egiptas) archeologai atrado mumifikuotų pelių - o tai jau tikrai juos nustebino.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kape buvo dviejų žmonių mumifikuoti kūnai, ant sienų buvo vaizduojamos įvairios laidotuvių ceremonijos ir žmonės, dirbantys laukuose.

Ekspertai sako, kad kapas yra maždaug 2000 metų senumo, pastatytas Ptolemėjų dinastijos laikais ir kad čia yra galutinė vyresniojo pareigūno Tutu ir jo žmonos poilsio vieta. Kapas buvo atrastas spalio mėnesį, kai policija sulaikė kontrabandininkus, nelegaliai kasančius įvairius artefaktus.

„Tai vienas įspūdingiausių atradimų šiose vietose, tai gražus ir spalvotas kapas. Paveikslai vaizduoja Tutu, duodantį ir gaunantį dovanas iš įvairių dievų ir deivių. Taip pat yra vaizduojama jo žmona Ta-Shirit-Iziz – nors palyginus su Mirusiųjų knyga, neatitikimų matyti“, – teigė Egipto senienų ministerijos generalinis sekretorius Mostafa Waziri.

Kape buvo dvi mumijos: viena 35-50 metų moters, o kita – 12 metų berniuko. Aplink juos buvo išdėliota 50 mumifikuotų pelių, kačių ir sakalų.

Be šių artefaktų kape buvo ir dekoratyvinių, paišytų veidų fragmentai. Mokslininkai apibūdina Sohago miestą kaip vieną istoriškai turtingiausių miestų visame Egipte. Jis pastatytas kairiajame Nilo krante, maždaug 470 km nuo Egipto sostinės Kairo.

„Kapą sudaro prieangis ir laidojimo kambarys su dviem akmeniniais karstais. Prieangis padalintas į dvi dalis, jame yra laidojimo kambario šeimininko paveikslai – čia vaizduojamas Tutu su dievais ir deivėmis“, – pasakoja M.Waziri. Archeologai šiose Egipto vietose padarė ir daugiau atradimų. Štai 2018 metais jie rado svarbaus šventiko kapą, kuris išliko nepaliestas 4400 metų.

„Ant kapo sienų yra išlikusios spalvos, nors jis ir labai senas“, – teigė M.Waziri. Šis kunigas, pramintas „Wahtye“, gyveno V-ojoje Egipto dinastijoje, valdant faraonui Neferirkariui (kažkur tarp 2500-2300 pr.m.e.), o dirbo Sakaros nekropolyje.

Jo kapas yra stačiakampio formos, o sienos išpuoštos reljefais, užrašais ir apstatytos skulptūromis. Visi artefaktai yra puikios būklės – nepaisant to, kiek laiko praleido kape. Paveiksluose vaizduojamas pats Wahtye, jo žmona Weret Ptah, jo mama Merit Meen ir įvairūs kasdieniai užsiėmimai – pavyzdžiui, medžioklė, plaukiojimas laivais, gėrybių (tokių kaip keramika) gamyba.

Dėl 2011 metais Egipte kilusio suskilimo, šalies politinio nestabilumo ir saugumo, turizmas itin sumažėjo. Šalies valdžia tikisi, kad šios naujos atrakcijos pritrauks daugiau žmonių.

Parengta pagal „The Vintage News“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai ()