Kraujo tyrimas be adatų - kaip veiks ši unikali, Lietuvoje kuriama technologija?  ()

„Brolis Semi-conductors“ kartu su Sveikatos mokslų universiteto komanda sukūrė jutiklį, kuris šviečia į odą ir be adatos dūrio nustato gliukozės bei kitų medžiagų kiekį kraujyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bendrovės atstovas Augustinas Vizbaras LRT radijui paaiškino, kaip veiks jutiklis ir kodėl jis nepakeis įprastų kraujo tyrimų klinikose.

– Ką tiksliai parodys naujasis išradimas? Kokius duomenis?

– Tai lazerinis kraujo analizatorius. Veikia tam tikrai platforminė jutiklio technologija, kuria mes galime pamatuoti grupę biologiškai mums svarbių molekulių. Pavyzdžiui, gliukozę, laktatus, šlapalą.

– Kaip veikia technologija?

– Pirma, visos molekulės sudarytos iš tam tikrų atomų, kurie yra susijungę specifinėmis jungtimis. Jos sudaro erdvinę struktūrą, molekulinę struktūrą. Visos šios molekulės virpa tik joms charakteringais dažniais, kurie yra unikalūs konkrečiai molekulės struktūrai. Molekulė turi tarsi savo piršto atspaudą, unikalų žymenį.

Kraujas sudarytas iš įvairiausių grupių tokių molekulių, struktūrų. Mūsų jutiklis yra išorėje, peršviečia odos sluoksnį, šviesa įsiskverbia 0,5 mm po oda. Būtent iš ten nuskaitoma ta koncentracija ir sudėtis.

– Planuojate, kad technologija bus suderinta su išmaniaisiais telefonais?

– Mes tiesiog pademonstravome, kad tokia technologija veikia ir mes galime pamatuoti tas molekules, jas atskirti. Toliau „spaudžiame“, mažiname ir norime viską sutalpinti luste. Tai yra optinė mikroschema, kuri galėtų būti integruojama į bet kurį masinio vartojimo įrenginį. Tai gali būti ir telefonas, ir laikrodis. Greičiausiai tam geriausiai tiktų laikrodis, nes jis nuolatos liečia odą. Tikimės, kad tai ir bus pirmasis įrenginys, į kurį diegsime šią technologiją.

– Kada tikitės tai padaryti?

– Esame sudarę planą, kad toks prototipas, laikrodžio maketas, kuris bus naudojamas klinikinių tyrimų metu, gali pasirodyti 2020 metų pabaigoje. Gal ir 2021 metų pirmajame ketvirtyje. Jei kalbėsime apie komercinį produktą, tai reiktų palaukti 2022 metų. Be to, tai priklausys ir nuo kitų produktų gamintojų, kurie spręs ar integruoti tokį daviklį, nes būtent su kitų kompanijų gaminiais jis ir pasieks vartotojus.

Ne mes spręsime, kiek kainuos tas produktas. Rinka yra kaip arklių lenktynės. Situacija keičiasi labai greitai. Sunku pasakyti, ar laikrodžiai su tokia įranga bus brangesni, ar pigesni.

– Ar technologija pasitikės žmonės?

– Reikia suvokti, kad sveikatos rinka yra labai jautri. Žmonės, sergantys rimtomis ligomis, žinoma, turės naudotis profesionaliais specialistų įrenginiais. Mes į tokią rinką netaikome. Mūsų tikslas, kad sensorius, daviklis būtų patariamoji priemonė, parodanti, kad yra kažkoks nukrypimas nuo normos. Mūsų tikslas nėra pakeisti klinikinių matavimų.

Šiandien pas gydytoją einate tada, kai pradedate blogai jaustis, pajuntate simptomus, o toks daviklis galėtų apie tai pranešti daug anksčiau. Be to, tai matavimo realiu laiku prietaisas, todėl žmogus galėtų turėti medžiagų apykaitos stebėjimo prietaisą ir pagerinti gyvenimo kokybę, reguliuoti mitybą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()