Dar vienas tyrimas parodė, kokia ypatinga lietuvių kalba: užėmė pačią pirmą vietą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Giedriax 2019-04-19 10:42
Trys ketvirtosios vietos? 6 iš 7 paminėtų kalbų vartojamos Europoje? 7 iš 7 - indoeuropiečių kalbos? Straipsnio išsamumas bei nešališkumas neturi ribų
Pjovėjas 2019-04-19 12:26
Mhm, tą patį pagalvojau. Pvz., įdomu būt, kiek balsių suskaičiuojama kokioj kinų kalboj (ar mandarinų, nežinau tikslios terminologijos)
ZilvinasVidmantas 2019-04-19 12:56
Neobjektyvus kažkoks staraipsnis. Tarkim anglų kalboj visai kitaip traktuojami garsai ir tarimo "būdai". Tarkim lietuviu kalboje yra priebalsė "C". Anglų kalboje jos iš pirmo žvilgsnio lygtai ir nėra, bet realiai jinai yra nes "ts" yra keli tarimo būdai. Vienas iš jų yra "frictional plosion", kuriame "ts" tariamas būtent kaip vienas garsa "C". Ir tas Frictional plosion galioja daugybei kombinacijų pvz. "TF", "DF", "TV", "BV", "PF", "BF", "PV", "BV", "TS", "DS" it t.t. ir tokių kombinacijų yra šimtai. O be "frictional plosion" yra dar "latteral plosssin", "nasal plosion". Pvz. "TL" kai kada yra tariamas kaip vienas garsas, o kartais kaip " atskiri garsai einantys vienas po kito. O kur dar "aspirated" consonsnats. Pvz. top ir stop žodžiuose "T" yra skirtingas garsas: [th](čia šriftas neteisingai rodo "h" jinai mažytė viršuje, keičianti "T" tarimą, o ne atskira priebalsė) ir [t], tas pats galioja P,B,K. O kur dar glotal stop ir t.t. Anglų kalba turėtų ne mažiau šimto skirtingų garsų. Vien priebalsių būtų virš šimto. Tingiu skaičiuot, bet manau būtų tikrai net virš 200. Pvz. Below ir blow: below "BL" tariama kaip 2 briebalsės su neprivaloma shwa tarp jų, o blow, "BL" tariama kaip viena priebalsė. Liežuviu priliečiama alveolė "L" raidės tarimui, suspaudžiamos lūpos ir vienu metu ištarimos "abi" priebalės. Tai yra visiškai tai pats, kaip lietuvių klaboje "TS" ir "C". Nesvarbu, kad IPA transkripcijose žodynuose rašoma supaprastintai. Gerai paieškokite ir rasite IPA transkripcijų, kur pamatysite anglų kalbos garsų, kurių niekada nematėte
sub 2019-04-19 13:27
Nelabai supratau tavo pavyzdžių, kalbant apie dvigarsį TS, bet pateikiant pavyzdį "frictional", kur C tariama kaip K, nelabai tinka TS. Net nesugalvoju žodžių, kurie tiktų, gal "scion" "scent" kurie rašomi su C, o tariami kaip TS. Bet sugalvojau atvirkščią variantą - Tsunami.
Madclay 2019-04-19 17:28
Kokiu tu cia toeriju prisikurei, mokslininke Nera net tokio dalyko, kaip ‘frictional plosion’, o stop ir top garsas ‘T’ yra lygiai tas pats. Kaip tu sugebi kitaip sugalvoti istarti, tai net neisivaizduoju, ypatingo talento reikia. Gal cia kokioje russian-inglysh taip kalba ir raso, kaip tu. ‘Latteral plossin’? Gal lateral plosion? Savo terminu, taisykliu, garsu, terminu sugalvojai net. Negirdejau nei karto tokiu kliedesiu. There’s some serious friction going in your head. Fix it, please. Flossin lateral tossin zmoniu klaidintojau. Paskui patikes tavo nesamonem ir kitam zmogui perduos.
Giedranatas 2019-04-19 18:07
Giedriax: indoeuropietiškos, ypač proeuropinės, lyriškesnės, todėl daugiau atspalvių. Pjovėjas: Kinų kalbos specifika ne tiek garsų kiekyje, kiek jų vartojimo būde. ZilvinasVidmantas: straipsnyje aiškiai pasakyta kad kalbama apie garsus, o ne jų kombinacijas ir vartojimo specifiką. Tavo aprašymą galėtum pažiūrėti Kinų kalbos kontekste. Beto pastebimas persistengimas rasti įpatumus tarp ar vietoje konstrukcijų. Sub: nesupratai ZilvinasVidmantas'o. Madclay: ką ZilvinasVidmantas sugalvojo yra jo atradimai ir jo nuomonė, kad nesutikimą ir įspėjimą išsakiai tai gerai, bet smerkti nereikia skubėti. ZilvinasVidmantas galbūt pats dar nepakankamai įsigilino, todėl išsakė asmeninius pamastymus ta tema, o kad tau nėra žinomos jo minimos konstrukcijos, įvardijimai, pavadinimai, ypatumai ir kiti aspektai, tai nėra ZilvinasVidmantas'o problema. Tavo aiškinimą atitinka ir straipsnialyje paminėtas pastebėjimas kad kalbama ne apie žymėjimą, o tu būtent supaprastini iki tokio paaiškinimo komentuodamas komentarą.
Madclay 2019-04-19 18:46
Esme tai, kad jis savo komentara pateike lyg nusimanytu apie sia tema, bandydamas zmones edukuoti. Deja, faktas, kad jo minimos ‘konstrukcijos’ ne tik man nera zimomos, bet jos neegzistuoja. Is svajoniu srities. Cia ne tai, kad nepataikyta i tema, bet stipriai nusisneketa. Jeigu kazkas nusisneka as taip ir parasysiu, kad nebenusisneketu, neklaidintu zmoniu. Klaidinga informacija tikras blogis. Beje, as atsakiau i jo komentaro turini, o ne tai, kas rasoma straipsnyje. Taigi ir komentavau ‘pagal’ jo komentaro turini o ne, straipsni. Taigi ir paskutinis tavo sakinys nereikalingas atrodo, bet whatever.
UTF16 2019-04-19 22:36
yra aspiruotas, o „stop“ – ne, nes p, t ir k po pučiamojo priebalsio neaspiruojami. Bet vėlgi – šie skirtumai tėra alofoniniai, jokios reikšmės supratimui jie neturi. Identiška taisyklė galioja ir vokiečių kalbai.
daynewss 2019-04-20 09:09
Šiais laikais tokius tyrimus turi atlikti ne žmonės, o kompiuteriai. Įrašius tūkstančius žodžių į kompiuterį, žodžius, o gal net ir raides, dvigarsius ir t.t., galima pavaizduoti grafiškai. Pažiūrėjus pačius grafikus jau plika akimi matosi, kokia lietuvių kalba yra unikali ir kaip, atrodytų, tomis pačiomis raidėmis, bet skirtingais kirčiais užrašytas žodis reiškia visiškai kitus dalykus bei skamba skirtingai.
AAA000 2019-04-20 23:45
tai gal ir tiria su kompais ka cia gali zinot? kadangi apie tai pas mus kalbininkai nieko spaudoje neraso - tai gal nezino ar neiperka spec programu kokiu nors ar gal siaip atsilike, is klausos viska daro, po senovei as kiek zinau - tai rasmenys sugalvoti ne tiksliam kalbos tarimui perteikt, o isaugot informacija. nes per trumpai gyvena pusbezdziones - nespeja zodziais viska perduot ateities kartoms. cia yra rasmenu PIRMINE PASKIRTIS. o gerai atitikt snekamaja kalba yra tik antraeile rasmenu funkcija. ir nagrinet tarima per rasmenis, ypac kai paimta visai kitos kalbos rasmenu sistema - pagal mane yra tiesiog kvaila... pas mus balsiai tik gerai parinkti - aąeęėoiįyuųū, pas rusus naudojasi "ja" "jo" "ju" "je" ir vadina irgi balsiais nors akivaizdziai tiesiog blogiau parinkta, matyt meska ausi nugulejus buvo kirilui - nu bet naudojasi, kad ir siektiek svepluodami vargsai... ir tekstu informacine kokybe nuo to neskursta... taip kad abejotina "pirma vieta" - tiesiog istorinis atsitiktinumas. as pvz siulyciau supaprastint rasmenis, kad konkurenciskai butume patrauklesni. nes uzrasymo greitis ir suvokimo greitis yra labai svarbus parametrai. kai per daug raidziu - krenta suvokimo greitis. ir mes cia jau butume kalbu paskutinese vietose. galetume palikt pvz tik kokiu 20 simboliu. kodel apie tai straipsniu ir diskusiju nera? diskutuoja kaip prikist papildomu raidziu... taigi taps hieroglifinis rastas tuoj...
AndriusŠukys 2019-04-21 15:52
http://tartis.vdu.lt/fonetika-ir-tartis ... ir-garsas/ šiame puslapyje sako kad garsų yra 11 nors balsių dvylika.
UTF16 2019-04-21 16:32
Balsė „e“ tarptautiniuose žodžiuos („metras“, „beta“) anksčiau būdavo tariama ir šiandien vis dar gali būti tariama uždariau, tarsi kaip trumpa „ė“. Tai būtų tas 12-tas balsis, likęs faktiškai kaip šalutinis normos variantas ir išskiriamas fonetikos veikaluose.
AAA000 2019-04-21 19:12
jis manau kalbejo apie Į ir Y, tipo tai tas pats balsis. as manau pats rastas irgi keicia ir kraipo tarima. pvz zodis pilnai tariamas kaip "jiesko", o uzrasomas kaip "iesko". ir raide "J" is tarimo nyksta. cia jau optimizavimas kad kompiuterizuot normaliai kalba (turiu minty automatizuota atpazinima, kai tari ir kompas sugeba padaryt rasta automatiskai) - turi but atskirai uzrasomi visi istariami garsai. o tam reiketu sukurt pilna garsu raidyna. va cia turetu dirbt kalbininkai. tokiam projekte. bet tik informacijos perteikimui pilnai uztenka supaprastinto rasybos varianto. manau galimetu ismest nosinines balses drasiai. gal tik Ė vertetu palikt. pvz su latviais koki bendra raidyna padaryt. mes turim konkuruot informacijos uzrasymo lengvumu ir greitumu su pasauliu - jei nenorim isnykt o tarimo niuansai nemanau kad labai svarbu vartojamajam raste. bet taisyklingo tarimo mokyme jie turetu but pagrindas. zmones turi islavintas ausis, bet nera kam istart va cia ir turetu but panaudojami kompai. nezinau - gal yra dirbama sita kryptim. neteko skaityt ar girdet. tik visokios kalbos komisijos viesoj erdvej kazkoki suda mala... ir ypac juokinga kai prie uzrasu prisiknisineja nors paskutiniu metu kaip ir aprime
enzim 2019-04-22 08:14
Oho, kiek danų kalboje balsių. Įdomu, kaip istoriškai danai aiškina tokią išskirtinę balsių gausą savo kalboje?
HardAxe 2019-04-30 14:47
kaži visi naudoja visas, ar priklauso nuo tarmės/regiono?