Gaia zondas tyrė žvaigždes, bet rado kai ką kita – tris keistus asteroidus (Video)  (1)

Gaia zondas netikėtai pasitarnavo mokslui: nors Europos kosmoso agentūros (ESA) misija skirta matuoti žvaigždžių poziciją ir judėjimo greitį, neseniai Gaia aptiko tris anksčiau astronomams nežinotus asteroidus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Asteroidai yra iš Saulės sistemos susidarymo laikų likusios kosminės uolienos. Jų tyrimas atskleidžia planetų sistemos vaizdą prieš milijardus metų, dar iki planetų susiformavimo iš aplink Saulę skriejančios medžiagos. Gaia šiuos tris asteroidus aptiko dar 2018-ųjų gruodį, o atradimas buvo patvirtintas Prancūzijoje stovinčiu moderniu Haute-Provence observatorijos antžeminiu teleskopu.

Šie trys asteroidai skrieja neįprastomis orbitomis, rašoma ESA pranešime. Nors Saulė ir planetos yra trimatėje erdvėje, jų orbitos konverguoja į „plokštumą“ — beveik viskas sukasi ant Saulės sistemos dydžio lėkštės. Dauguma asteroidų skrieja toje pat plokštumoje kaip Saulė ir planetos, bet šių trijų asteroidų keliai pakrypę — su Saulės sistemos plokštuma sudaro 15 ar daugiau laipsnių kampą.

„Tokios didelės inklinacijos asteroidų populiacija nėra gerai ištirta, palyginus su mažiau pakreiptas orbitas turinčių objektų, kadangi dauguma tyrimų vyksta planetų sistemos plokštumoje, kur gyvuoja dauguma asteroidų,“ rašo ESA pareigūnai. „Bet Gaia zondas iš savo stebėjimo taško juos gali stebėti, nes skenuoja visą dangų, tad, gali būti, kad šis palydovas ras dar daugiau tokių objektų ir pateiks naujos informacijos apie jų savybes.“


Asteroid Discovery! 14,000 Asteroids Hurtling Through Space! ESA Incredible Image!

Kai Gaia aptinka asteroidus, informacija astronomus nedelsiant pasiekia internetine įspėjimo sistema, tad, jie gali tęsti stebėjimus. Norint tokius stebėjimus atlikti, reikia bent 1 metro skersmens teleskopo, pridūrė ESA atstovai.

Jei astronomai patvirtina Gaia užfiksuoto asteroido orbitas, objektą į katalogą įtraukia pasaulinė organizacija, atsakinga už informacijos apie asteroidus, kometas ir kitus mažus dangaus kūnus rinkimą – Minor Planet Center. Net jei Gaia naujo asteroido neranda, zondu atlikti stebėjimai gali suteikti daugiau duomenų apie jau žinomų asteroidų orbitas, pažymi ESA.

„Kol kas kelios dešimtys Gaia aptiktų asteroidų buvo užfiksuoti ir antžeminiais teleskopais, suveikus įspėjimo sistemai, ir visi jie priklauso pagrindinei juostai, bet įmanoma, kad ateityje bus užfiksuoti ir netoli Žemės praskriejantys asteroidai,“ pridūrė ESA atstovai.

Elizabeth Howell
www.space.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai (1)