Deja, bet reklamose apie tai nesako: ištyrė tikrąjį sintetinių vitaminų poveikį žmogaus sveikatai  (3)

Tikriausiai vaikystėje girdėjote tėvų kalbas, kad vitaminai, kuriuos liepdavo gerti, labai reikalingi ir naudingi. Jūsų pasipriešinimas šiam ritualui, atrodo, buvo pagrįstas, bent jau pagal Amerikos Kardiologijos koledžo leidinyje paskelbtą tyrimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrime apžvelgti duomenys ir klinikiniai tyrimai, atlikti 2012-2017 m. Atrasta, kad daugelis vitamino C ir kalcio papildų nėra naudingi širdies ir kraujagyslių ligų, širdies priepuolio ar insulto prevencijai.

„Nustebome, aptikę tiek mažai labiausiai žmonių vartojamų papildų teigiamo poveikio rodiklių. Mūsų apžvalga parodė: jei norite naudoti multivitaminus, vitaminą D, kalcį ar vitaminą C, tai nepakenks, tačiau neduos ir pastebimos naudos“, – teigė tyrinėtojas dr. Davidas Jenkinsas.

2019 m. balandžio mėn. tyrimas, paskelbtas žuranle „Annals of Internal Medicine“, taip pat parodė, kad sintetinių maisto papildų vartojimas taip neužtikrina geresnės sveikatos ir ilgaamžiškumo, kaip natūralūs vitaminai, gaunami su maistu.

„Tikrai visiems nereikia vartoti maisto papildų. Vis daugiau ir daugiau įrodymų rodo, kad iš jų naudos nėra, todėl turėtume kreipti dėmesį į tai, ką valgome“, – sakė „Times“ autorius Fang Fang Zhang, Tufto universiteto (Masačusetsas, JAV) epidemiologijos profesorius.

Dar vienas 2017 m. tyrimas, paskelbtas Amerikos medicinos asociacijos leidinyje, taip pat kritikavo daugelį vitaminų ir papildų veiksmingumo įrodymų.

Mokslininkai nerado jokio skirtumo tarp žmonių, vartojusių kalcį ir vitaminą D, ir tų, kurie jų nevartojo.

Buvo peržiūrėta daugybė tyrimų, kuriuose dalyvavo daugiau kaip 50 tūkst. suaugusiųjų, sulaukusių 50 metų.

Paaiškėjo, kad kai kurioms žmonių grupėms vitamino D papildų vartojimas netgi padidino klubų kaulių lūžių riziką. Išvados padarytos, atsižvelgus į lytį, įprastą suvartojamo kalcio dozę ir esamus D vitamino kiekius kraujyje.

„Išvados sufleruoja, kad nepatariama šių papildų naudoti vyresnio amžiaus žmonėms“, – rašė autoriai.

Gali būti kaltinama prasta mityba

Kiti tyrimai parodė, kad jūsų kūnas negali veiksmingai apdoroti vitaminų tablečių ir miltelių pavidale, taip, kaip gaunamų su maistu.

Portalas „Business Insider“ pranešė, kad neigiamas papildų poveikis gali atsirasti, nes kai kurie žmonės juos naudoja, bandydami taip papildyti skurdžią mitybą.

Kitaip tarinat, reikėtų kaltinti prastą mitybą, o ne papildus. Vis dėlto reikia pažymėti ir tai, kad išties papildai nėra veiksmingi.

Ne visi vitaminai vienodi

Vien tik Jungtinių Amerikos Valstijų papildų pramonės pelnas yra didesnis nei 37 mlrd. JAV dolerių (apie 32.9 mlrd. eurų). Dėl žinių trūkumo, tabletės, kurios siejamos su neigiamomis pasekmėmis, dažnai iš prekybos išimamos tik po to, kai jau būna padariusios žalą plačiajai visuomenei.

„JAV nėra jokių išankstinių priemonių maisto papildų saugumui ir veiksmingumui patikrinti. Tai reiškia, kad JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) bei vartotojai neturi galimybės sužinoti, ar buteliuke arba dėžutėje yra tai, kas parašyta etiketėje. Negalime būti tikri, ar gaminys saugus“, – sakė Harvardo profesorius S. Brynas Austinas.

2013 m. tyrime nustatyta, kad papildų sudedamųjų dalių dozės – net iš to paties buteliuko – gali labai skirtis, o 2016 m. tyrime nustatyta, kad tai turi pasekmių visuomenės sveikatai: kiekvienais metais dėl papildų neigiamo poveikio maždaug 23 tūkst. žmonių kreipiasi į pagalbos tarnybą.

Nors šis tyrimas bauginantis, svarbu pažymėti, kad kiekvieno sveikatos būklė išskirtinė, o papildai gali būti naudingi, kai juos paskiria gydytojas.

Pasitarkite su gydytoju, neapsigaukite papildų aprašymu ant savo mėgstamiausių multivitaminų pakuočių. Ir niekada nenaudokite papildų, kad pakeistumėte prastą mitybą.

Parengta pagal mnn.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(37)
(12)
(25)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: