10 keistų dalykų apie žmogaus mirtį: kur dingsta visos raukšlės, kodėl kartais galima girdėti dejones ir šokiai su karstu, kokių Lietuvoje niekada nepamatysite (Video)  ()

Klausimas, ar egzistuoja gyvenimas po mirties, žmoniją kamuoja turbūt visą jos egzistavimo laikotarpį.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-05-16 10 keistų dalykų apie žmogaus mirtį: kur dingsta visos raukšlės, kodėl kartais galima girdėti dejones ir šokiai su karstu, kokių Lietuvoje niekada nepamatysite (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors tvirto atsakymo į tai nėra, mokslininkai gali gana tvirtai atsakyti, kas nutinka mūsų kūnui po mirties. Štai aštuoni dalykai, kurie ištinka mūsų kūną, kai numirštame:

1. Atrodo, kad plaukai ir nagai auga

Dauguma yra girdėję tvirtinimus, kad plaukai ir nagai auga net ir po mirties. Iš tiesų, jie neauga, bet apima tokia iliuzija. Kai mirusio žmogaus oda išsausėja, atsidengia didesnė nago bei plauko dalis. Būtent dėl šios priežasties mirusiojo nagai ir plaukai atrodo ilgesni, nei jam būnant gyvam.

2. Kūnas tampa kietesniu

„Raumenys po mirties sukietėja, nes iš organizmo dingsta adenozino trifosfatas, cheminė medžiaga, atsakinga už raumenų atsipalaidavimą po susitraukimo, – paaiškino teismo medicinos patologė iš San Francisko, JAV, Judy Melinek. – Adenozino trifosfatą gamina raumenų ląstelės. Kai žmogus nustoja kvėpuoti, nutrūksta ir jų gamyba. Būtent dėl to sukietėja raumenys.“

Veidas ima stingti praėjus 2-4 val. po mirties, o didesnės raumenų grupės – po 6-12 valandų. Sietlo gamtai draugiškų laidotuvių namų savininkas Jeffas Jorgensonas paaiškino, kad šis stingulys yra ne toks, kaip įsitempusių raumenų, nubėgus maratoną. Raumenys pasidaro ypač kieti. Kūnas ima atrodyti labiau atsipalaidavęs, kai 1-2 dienų raumenys ima irti.

3. Nesulaikomas šlapimas ir išmatos

Visi mirusio žmogaus raumenys po mirties atsipalaiduoja. Ne išimtis ir raumenys, sulaikantys šlapimą ar išmatas. Jei mirusio žmogaus organizme jų likę, tikėtina, kad viskas ištekės. Tačiau tai įvyksta palengva – išmatas prievarta išstumiantys raumenys nebėra gyvi.

4. Dingsta visos raukšlės

Tai daug kam turėtų patikti. J.Jorgensonas teigia, kad mirties momentu raumenyse dingsta įtampa, todėl jie atsipalaiduoja ir nustoja traukti kaktos odą. Taip išnyksta mus taip erzinančios rūpesčio raukšlės. Dėl tos pačios priežasties panašiai suveikia ir botoksas. Tiesa, labai seno žmogaus oda vis tiek gali būti sukritusi, bet bent jau kakta nebus susiraukšlėjusi.

5. Kartais galima girdėti dejones

Jeigu mirštate, nereiškia, kad jūsų plaučiuose nelieka oro. Jei kas nors suspaudžia velionio krūtinę, pavyzdžiui, gabenant kūną, likęs plaučiuose oras gali pasiekti ir suvirpinti balso stygas. Dėl to gali pasigirsti dejonės, aimanos, urzgimas ar cypimas, paaiškino J.Jorgensonas. Nors neretai sklando legendos apie kalbančius mirusiuosius, iš burnos nepasigirsite jokio garso, jei palaikai nejudinami.

6. Kai kurios kūno dalys gyvena toliau

„Kai žmogus nustoja kvėpuoti, o jo širdis nebeplaka, organai ima mirti, – sakė dr. J.Melinek. – Tačiau ne visos ląstelės žūva iš karto. Yra laiko tarpas, per kurį žmogų galima atgaivinti. Organų transplantacija galima per dar ilgesnį laiką“. Tokius audinius kaip akies rageną, odą, kaulų čiulpus ir net širdies vožtuvus galima persodinti kitam asmeniui praėjus net 15 valandų po to, kai žmogus nustoja kvėpuoti.

7. Ant odos atsiranda dėmių

Kai širdis nustoja plakti ir nebevarinėja kraujo po organizmą, jis suteka į žemiausiai esančią kūno dalį, paaiškino Robertas D.Websteris, knygos apie laidojimo namų kasdienybę autorius. Jei mirusysis mirties akimirką sėdėjo, ta kūno dalis, į kurią suteka daugiausia kraujo, būtų pėdos. Gulinčiam ant nugaros kraujas sutekėtų į nugarą. Jei kraujas toje padėtyje išbūna 12 ar daugiau valandų, odos spalva pasikeičia visam laikui.

8. Žarnyno bakterijos tampa nevaldomos

Virškinimui ir imuninei sistemai padedančios žarnyno bakterijos po mirties pasklinda po visą organizmą. „Bakterijos iš žarnyno ir kvėpavimo takų patenka į kraujotakos sistemą, o iš ten pasklinda po visą organizmą,“- teigė J.Melinek. Būtent todėl miręs žmogus įgauna kitokį kvapą.

9. Vyrus gali ištikti savotiška erekcija

Jeigu vyras miršta veidu į apačią, gali būti, kad dėl sutekėjusio kraujo jo penis sukietės. Bet tikimybė, kad mirštant pajusite orgazmą, anot J.Melinek, yra gana menka.

10. Kūnas gali pradėti trūkčioti

Turbūt girdėjote pasakojimus apie tai, kaip velionis staiga pakyla iš karsto? Laimė, tai tėra mitas.

Bet jūsų kūnas išties gali staiga spazmiškai sujudėti, prieš panirdamas į visišką atsijungimo būseną, net kai atrodo, akd esate visiškai miręs, – įspėjo Indianos universiteto medicinos mokyklos teismo medicinos vyriausiasis patologas mokslų daktaras Joye M. Carteris.

Štai kodėl jūs vis dar galite atlikti nevalingus staigius judesius, kol teberusena jūsų smegenų aktyvumas.

„Jūs galite mirti nuo šautinės žaizdos galvoje, kuri ne visiškai pakenkė jūsų smegenų veiklai ar stuburo smegenims, todėl mirštant gali atsirasti šioks toks trūkčiojimas“, – sakė daktaras J.M.Carteris.

Parengta pagal „Women'sHealth“ ir „Men'sHealth“

 

Ir nemanykite, kad mirtis - visada liūdnas dalykas. Tai priklauso nuo kultūros ir požiūrio. Štai kaip laidotuves švenčia kai kurios Afrikos tautos - tam net yra rengiami specialūs laidotuvių šokėjai:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(6)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: