Kas su jumis nutinka, jei per mažai miegate? Ir kaip lengviau ištverti dieną, kai esate neišsimiegoję?  (1)

Gali atrodyti, kad darbe ir neišsimiegoję jaučiatės gerai, tačiau mokslinių tyrimų rezultatai atskleidžia, kad tai – netiesa.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugybė neišsimiegojusių darbuotojų į darbą dažnai šliaužia it zombiai. JAV ligų kontrolės ir profilaktikos centras suaugusiesiems rekomenduoja kasnakt miegoti nuo septynių iki devynių valandų, tačiau, pasak centro atlikto tyrimo, maždaug vienas iš trijų suaugusiųjų miega mažiau.

Interneto svetainėje „CareerBuilder“ atlikus tyrimą, kuriame dalyvavo 3 200 darbuotojų, vienas iš penkių darbuotojų teigė, kad kasnakt miega vidutiniškai po penkias ar net mažiau valandų.

Tačiau dauguma žmonių nežino, kokios miego trūkumo pasekmės. „Jeigu praėjusią naktį miegojote mažiau negu septynias valandas, esate šiek tiek neišsimiegoję. Greičiausiai neigsite ir sakysite: „Ne, man viskas gerai.“ Tačiau jeigu atsivesčiau jus į vieną iš mūsų miego laboratorijų ir liepčiau atlikti keletą testų, pastebėtume, kad juos atliekate prasčiau negu tada, kai esate išsimiegoję“, – huffpost.com teigia neurologė ir Harvardo medicinos mokyklos Miego ir cirkadinio ritmo sutrikimų padalinio asocijuotoji profesorė Jeanne Duffy.

Kai neišsimiegate nuolatos, gali būti, kad net nesuprantate, jog kažkas ne taip. „Įsivaizduokime, kad kasnakt miegojote po aštuonias valandas, tačiau staiga ėmėte miegoti po šešias. Pirmas porą dienų skirtumą tikrai pajusite, tačiau vėliau jo nebepastebėsite, – apie nuolatinį miego trūkumą pasakoja J. Duffy. – Skirtumo nepastebite ne dėl to, kad miego trūkumas jūsų nepaveikia, o dėl to, kad nebeturite, su kuo palyginti.“

Tačiau miego trūkumas turi rimtų pasekmių. Jei ilgai neinate miegoti, nes žiūrite mėgstamą laidą, jaudinatės dėl darbo arba prižiūrite mažą vaiką, kitą dieną dirbate prasčiau.

1. Negalite susikaupti

Negalite susikaupti, o atsidarę interneto naršyklę nuolat šokinėjate nuo vieno puslapio prie kito? Pasak J. Duffy, gali būti, jog taip elgiatės dėl to, kad neišsimiegojote. „Kad neužmigtumėte, jūsų smegenys ieško vis naujų dirgiklių. Dėl to gali būti daug sunkiau susikaupti ir atlikti vieną užduotį“, – teigia ji.

2. Nerimaujate

Jei miegate per mažai, kitą dieną visas pasaulis gali atrodyti kaip minų laukas. Jei darbe jaučiatės nervingi, gali būti, kad jums trūksta miego. Kartą mokslininkai iš Kalifornijos universiteto Berklyje atliko tokį tyrimą: 18 žmonių miego laboratorijoje vieną naktį miegojo normaliai, o kitą – labai mažai. Pastebėta, kad neišsimiegoję tyrimo dalyviai nerimavo 30 proc. dažniau, o pusė jų nerimavo tiek pat, kiek ir nerimo sutrikimų turintys žmonės.

3. Jaučiatės pikti

Kad nuotaika subjurtų, užtenka vos kelių prarastų miego valandų. 2018 m. Ajovos valstijos tyrėjai atliko tyrimą, išspausdintą moksliniame psichologijos leidinyje „Journal of Experimental Psychology“. Tyrimo metu 142 vietos gyventojai atsitiktine tvarka suskirstyti į dvi grupes – viena miegojo kaip visada (maždaug po septynias valandas per naktį), o kita turėjo miegoti mažiau. Antrosios grupės nariai miegojo po maždaug 4,5 valandos ir teigė dažniau jaučiantys pyktį ar susierzinimą dėl kasdienių smulkmenų, pavyzdžiui, nepatogių marškinių arba lojančio šuns.

4. Prarandate kantrybę su kolegomis

„Neišsimiegoję tampame irzlūs“, – teigia J. Duffy. Jei darbe vadovaujate kitiems, norint būti gerais vadovais labai svarbu pailsėti. 2017 m. vadybos tyrimų specialistai Cristiano Guarana and Christopheris Barnesas atliko tyrimą, kurio metu tikrino, kiek laiko miegojo 40 vadovų ir 120 tiesioginių pavaldinių ir kaip pirmuosius tris mėnesius klostėsi jų darbo santykiai. Tyrėjai pastebėjo, kad jei vadovai būdavo neišsimiegoję, darbo santykiai buvo prastesni. Vadovai buvo nekantrūs ir irzlūs, o pavaldiniai tvirtino, kad bendrauti sunkiau.

„Kai žmonės neišsimiega arba miega prastai, labiausiai nukenčia prefrontalinės smegenų žievės veikla. Ši smegenų sritis atsakinga už savitvardą, – pasakojo Christopheris Barnesas leidinio „Academy of Management Journal“ filmuke apie miego įtaką elgesiui darbe. – Neišsimiegojusiems arba prastai miegantiems žmonėms trūksta savitvardos ir sunkiau sekasi kontroliuoti savo veiksmus.“

5. Daugiau rizikuojate

2017 m. leidinyje „Annals of Neurology“ išspausdintame tyrime teigiama, kad miego trūkumas gali turėti ir ne visada akivaizdžių pasekmių. Pavyzdžiui, neišsimiegoję žmonės priima rizikingesnius sprendimus. Tyrėjai palygino dvi 18–28 metų amžiaus vyrų grupes. Pirmoji grupė visą savaitę miegojo tik po penkias valandas, o antroji – po aštuonias.

Abiem grupėms liepta pasirinkti, ar gauti tam tikrą sumą pinigų, ar lošti ir bandyti laimėti daugiau, tačiau pralaimėjus prarasti visus pinigus. Mažiau miegoję dalyviai rizikuoti rinkosi dažniau.

Jei reikia neišsimiegojus iškentėti dieną...

Pasakysime tiesiai šviesiai – kartais neišsimiegoję dirbti negalite, nes darbe keliate grėsmę sau ir kitiems. Tokiu atveju geriausia pasielgti išmintingai ir į darbą neiti. Jei dirbate su pavojingais įrenginiais arba jeigu jūsų darbe reikalinga stipri fizinė pusiausvyra ar gera rankų ir akių koordinacija, geriau likite namuose. Jei jaučiatės pernelyg mieguisti, kad galėtumėte vairuoti, gali būti pavojinga net važiuoti į darbą.

„Jei vairuojate neišsimiegoję, geriau ne priešintis miegui, o sustoti, net jeigu toje vietoje sustoti kvaila, nes po kiek laiko nebesuprantate, kad elgiatės netinkamai“, – teigia Niujorko Olbanio Šv. Petro miego centro direktorius ir knygos „Ima miegas: kaip įveikti nemigą pagal gyvenimo būdą“ („You Are Getting Sleepy: Lifestyle-Based Solutions for Insomnia“) autorius Paulas Glovinsky’is.

Tačiau jeigu miego trūkumas pavojaus nekelia, štai keletas patarimų, kaip neišsimiegojus ištverti darbo dieną.

Išeikite į lauką. Prieš pradėdami dirbti šiek tiek pabūkite saulėje. Pabuvus natūralioje šviesoje mūsų organizmo biologinis laikrodis supranta, kad reikia pabusti. „Mūsų cirkadinė sistema labai jautriai reaguoja į šviesą“, – teigia P. Glovinsky’is. Pajudėkite. Jei sėdite prie stalo ir atliekate pasikartojančias užduotis, pavargstate greičiau.

Padarykite pertraukėlę, atsistokite ir pajudėkite. „Galite šiek tiek pajudėti ir net pasportuoti. Tada kurį laiką miegas ims mažiau“, – teigia J. Duffy.

Vartokite kofeiną, bet nepersistenkite. Kava jūsų smegenyse užblokuoja miegą sukeliančių cheminių medžiagų išskyrimą, todėl trumpam jaučiatės žvalesni. Pasak JAV Nacionalinio miego fondo, vidutiniškai per dieną galima išgerti tris 250 ml talpos puodelius kavos.

Pasak J. Duffy, padėti gali ir 20 minučių miego: „Dažnai pasnaudę atsibusite žvalesni ir net kelias valandas jausitės geriau.“ Tačiau nemiegokite per ilgai, nes prasidės gilaus miego būsena. „Kai prabundame iš gilaus miego, jaučiamės nusilpę“, – teigia ji.

Kitą naktį gerai išsimiegokite. Prarastų miego valandų atgauti neįmanoma, tačiau geriausia nuo miego trūkumo gydytis miegant. „Privalote miegui teikti pirmenybę ir nustatyti laiką, kada gultis, kad gerai išsimiegotumėte“, – teigia J. Duffy.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(25)
(2)
(23)

Komentarai (1)