Kodėl vyno butelio dugne visada surasime tą gilų įdubimą? Pasirodo, vyno mėgėjai turi net kelis paaiškinimus  (6)

Vyno ir kai kurių kitų gėrimų dugnas įprastai turi gilų įdubimą. Ar kada susimąstėte, kam jis skirtas? Iš tiesų, jis atlieka net kelias funkcijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vyno buteliai tokius įdubimus turi jau kelis šimtus metų. Nors koks nors įdubimas reikalingas todėl, kad sukurti idealiai plokščią dugną būtų labai sunku - toks indas norėtų suptis ant menkiausio iškilimo. Tai, beje, žino ir šių dienų medžio meistrai, tekinimo staklėmis gaminantys įvairius dubenis, ir keramikos kūrėjai. Geras indas stovi tik ant išorinės dugno apskritimo dalies.

Tačiau dėl to įdubimas neprivalo būti gilus. Ir dažnai nebūna - jūsų lėkštės ir dubenys turi visai negilius dugno įdubimus. Tai kodėl vyno buteliai atrodo būtent taip? Štai 5 priežastys:

1. Tai palengvina plovimą

Manote, kad turėtų būti atvirkščiai? Iš tikrųjų, švariai nuplauti plokščią butelio dugną būtų gerokai sunkiau. Juk pro butelio kaklelį telpa tik nedidelis šepetys. Gilus griovelis palei to kalno pakraštį tarsi veda šepetėlį ir leidžia švariai išplauti indą prieš pripildant jį vynu. Tame griovelyje, beje, lieka ir nuosėdos.

2. Įdubimas tolygiau paskirsto slėgį

Vyno buteliuose susidaro šioks toks slėgis (priklausomai nuo vyno rūšies, jis gali būti aukštesnis ar žemesnis). Slėgį geriausiai išlaiko riesti paviršiai (apvalus dujų balionas yra stipresnis už kampuotą), tačiau juk dugno negalima padaryti išgaubto, todėl pasirenkama tokia įduba, kuri tolygiau paskirsto slėgį. Dabar tai, beje, gal ir ne taip svarbu, tačiau atsiminkite, kad kadaise stiklo kokybė nebuvo tokia gera.

3. Vyno butelis atrodo pilnesnis

Įdomu tai, kad šį bruožą išskiria patys vyno mėgėjai. Tai - šioks toks senas triukas, leidžiantis apgauti akį.

4. Vynas greičiau atvėsta

Didesnis stiklo paviršiaus plotas leidžia greičiau atvėsinti vyną, ypač, kai butelis panardinamas į ledo kibirą.

5. Tokį butelį lengviau laikyti ir naudoti

Butelio negalima laikyti sugriebus už kaklelio - tai labai neelegantiška. Pretenzingas sakinys, tiesa? Tačiau vynas pats savaime yra elegantiškas gėrimas, o jo mėgėjai gali būti ir tikri snobai. Ta gili įduba leidžia butelį laikyti viena ranka. Į ją įstatomas nykštys, o kiti pirštai prilaiko butelio šoną. Tam reikia įgūdžių ir stiprių rankų.

Paaiškinimų yra ir daugiau - nuo senųjų butelių gamybos technologijų (stiklo pūtimo ir karšto butelio laikymo) iki vyno kokybės vertinimo. Tačiau labiausiai tikėtina tai, kad tai - sena tradicija, kurios šiandien vis dar laikomasi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(28)
(11)
(17)

Komentarai (6)