Kas yra negerai su pačiais pigiausiais robotais siurbliais, kas tai yra giroskopinė navigacija, kuo skiriasi nuo LDS, kodėl vieni robotai išvalo namus 3-4 kartus greičiau nei kiti ir palieka dar mažiau dulkių  ()

Jūs ramiai skaitote laikraštį, o jūsų dulkių siurblys važinėja po kambarį. Visiškai savarankiškai ir nepalikdamas nešvarių vietų. Kaip jam tai pavyksta? Kaip jis žino, kur yra ir kur jau buvo? Kodėl vieni robotai kambarį valo valandą, kai kiti tą padaro per 20 minučių?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tikrųjų dulkių-siurbliai robotai yra pakankamai sudėtingi. Jie privalo atsiminti, kur buvo, kokiu maršrutu važiavo ir kokiu reikia važiuoti. Juk nėra prasmės tą pačią vietą siurbti kelis kartus, o tada palikti kelis dulkėtus lopelius. Tai kaip viskas vyksta?

Patys pigiausi įrenginiai iš tiesų važinėja aklai. Jie keliauja tol, kol į ką nors atsitrenkia, tuomet apsisuka ir keliauja nauja atsitiktine kryptimi. Toks buvo „Xiaowa Lite (C1)“ - naujesnės šio roboto versijos jau turi giroskopus.

Atsitiktine kryptimi aplink važinėja ir tokie dulkių siurbliai kaip „ILIFE A4S“ (€145,60),  „MinSu MSTC08“ (€135,79), „CleanRobot“ (Šiuo metu su 67 % nuolaida - €23,66, įprastai - €63,70).

Kaip galite pastebėti, šie dulkių siurbliai yra patys pigiausi. Įprastai gamintojai giroskopų ar lazerinių radarų nemontuoja į prietaisus, kurie kainuoja iki 150 eurų.

Nors šių robotų kaina gera, atsitiktinis važinėjimas grindimis tikrai nėra idealus sprendimas. Norint, kad tokie robotai išvalytų grindis, jie turės dirbti 2-4 kartus ilgiau nei robotai su kitokio tipo navigacija. Jei kambaryje daug baldų, tikėtina, kad liks daugiau neišvalytų plotų, nei po valymo su geresnę navigaciją turinčiais robotais.

Bet ar tai reiškia, kad jie visiškai niekam tikę? Tikrai ne - tokie robotai grindis valo ne ką prasčiau nei kiti, tiesiog turės tą daryti ilgiau, kad pasiekti norimą rezultatą ir jie netinka labai dideliuose plotuose - juose tiesiog pasiklysta. Tokie robotai geriausia 1-2 kambario butuose, nedideliuose namuose. 

Vidutinės klasės dulkių siurbliai-robotai jau naudoja giroskopus. Giroskopinę navigaciją įprastai galima aptikti 140-230 eurų kainuojančiuose prietaisuose.

Pavyzdžiui, „Epson“ giroskopo sistemą turi „Alfawise V8S PRO E30B“ (€163,80), apie kurį neseniai rašėme - tai vienas iš pigiausių šiuo metu esančių robotų siurblių su giroskopine navigacija, drėgnu ir sausu valymu bei įspūdinga siurbimo galia.

Giroskopinę navigaciją taip pat naudoja „DEALDIG Robvacuum 8“ (€182,00), „XShuai T370“ (€154,70), „xiaowa lite C102“ (€226,19) ir daugelis kitų šioje kainų grupėje.

Giroskopas registruoja roboto judėjimo kryptį ir šią informaciją perduoda kompiuteriui. Jis gali ją įsiminti ir apskaičiuoti, kur reikės važiuoti po to.

Giroskopinės navigacijos sistemos privalumas - našumas, mažos energijos sąnaudos ir nedidelė kaina. Elektronikos prietaisai giroskopus naudoja jau labai ilgą laiką, todėl jie nėra brangūs. Kadangi tokio siurblio viršuje nereikalingas jutiklių kupolas, jis gali būti žemesnis.

Galiausiai, tokie įrenginiai įprastai turi išmanius kompiuterius, kurie įsidėmi kambario planą ir veikia pakankamai tiksliai. Giroskopai registruoja roboto judėjimą ir padeda jam išlaikyti taisyklingą zigzagą. Tačiau kliūčių šie robotai neišvengia, nes jų nemato - jas atsimena tik po atsitrenkimo.

Giroskopinė navigacija turi ir kitų trūkumų. Ji nėra labai tiksli. Jei grindys yra labai nelygios, didesnė tikimybė, kad robotas praleis kokį nors lopelį. Kita vertus, šiuolaikinės giroskopinės navigacijos sistemos jau yra pakankamai geros ir jos yra nelyginamai pranašesnės už atsitiktinį važinėjimą po kambarį. Bet kainuoja brangiau. 

Šiuolaikiniai robotai gali turėti ir dvigubų giroskopų sistemas. Jie veikia dar tiksliau ir patikimiau. Tokias sistemas turi „Roborock Xiaowa E2“ (nuo 230€) ir E3  (nuo 280€) bei kiti robotai. Kaip taisyklė, jie brangesni nei robotai su viengubo giroskopo sistema.

Aukštos klasės robotai-dulkių siurbliai turi dar šį tą tikslesnio - lazerinius atstumo daviklius (įprastai žinomi kaip LDS). LDS sistemą sudaro keli jutikliai, dažnai įkurdinti aukštesniame kupole. Tokie robotai kainuoja nuo 220 eurų - kuo brangesnis robotas, tuo išmanesnę navigaciją jis gali turėti. Ir tikrai nereikėtų pirkti brangaus roboto-dulkių siurblio be lazerinės navigacijos.

Tokių robotų etalonas yra aukštos klasės „Original Xiaomi Mi Robot Vacuum“ (€273) - jis turi LDS sistemą, įkurdintą iškiliame korpuse. Jis skenuoja aplinką 360 laipsnių kampu 6 metrų spinduliu. Per sekundę atliekama 1800 matavimų. Taigi, šis robotas kliūtis pastebi dar net iki jų neprivažiavęs.

LDS technologiją taip pat turi „360 S5“ (€273,00), „VIOMI V2“ (€364,00) ir kitų gamintojų brangesni robotai.

Aplinka nuskenuojama itin tiksliai ir labai greitai. Taigi, robotas tiksliai žino, kur yra ir kur jam reikia judėti. Tai turi labai ryškių privalumų. Kadangi toks robotas dirba tiksliau, namus jis išvalo vidutiniškai 2 kartus greičiau nei robotas su giroskopine navigacija ar net 3-4 greičiau nei tas, kuris valo atsitiktinai. Sutaupytas laikas=sutaupyta energija.

Ar tokia sistema turi trūkumų? Iš tiesų, tai nelabai, išskyrus kaina - jis bus įkandama ne visiems. Tokie siurbliai dažnai yra aukštesni ir, aišku, brangesni, tačiau LDS technologija veikia žymiai efektyviau ir tai atperka galimus trūkumus.

Ar jums reikėtų atkreipti dėmesį į LDS ar giroskopinę navigaciją? Tikrai taip. Jei norite efektyviai ir greitai išvalytų namų, rinkitės siurblius su LDS. Jie veiks geriau ir greičiau. Jų jutikliai iš tiesų stebi aplinką. Tuo tarpu giroskopai stebi tik patį įrenginį ir jo judėjimą. Kita vertus, siurbliai su giroskopais yra pigesni, o veikia labai efektyviai - nereikėtų visiškai atmesti giroskopų.

O štai tuos prietaisus, kurie važinėja atsitiktinai, jei tik leidžia finansinės galimybės, galite ir praleisti. Jie yra patys pigiausi robotai dulkių siurbliai ir daugelis rimtesnių gamintojų jų vengia gaminti ne be priežasties - jie tiesiog švaisto energiją, triukšmauja ir valo kur kas ilgiau. Žinoma, kai kada jie yra puikus sprendimas - taupus ir savo darbą atlieka, bet esant galimybei, geriau rinktis tobulesnius variantus. 

Ateityje vis daugiau siurblių turės ir optinius jutiklius bei dirbtinio intelekto sistemas, leisiančias pastebėti kambario pasikeitimus. Beje, įdomu tai, kad iš principo tos pačios technologijos, leidžiančios veikti jūsų siurbliui, į priekį veda ir autonominius automobilius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()