Gerai įsižiūrėkite į šį seną revolverį - ar nepastebite nieko neįprasto?  ()

Tai - 9,65 mm revolveris su 127 mm ilgio vamzdžiu. „Enfield No. 2“ buvo gaminamas nuo 1932 iki 1957 metų. Tiesa, nuotraukoje matote ankstyvąjį modelį, kuris turi vieną akivaizdų neįprastą bruožą - ar greitai jį pastebėjote?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Enfield No. 2“ buvo sukurtas po Pirmojo pasaulinio karo nusprendus, kad didelis „Webley“ 11,6 mm revolveris yra per daug sunkus ir nerangus. „Enfield No. 2“ buvo naudojamas ne tik Jungtinės Karalystės, bet ir Australijos, Naujosios Zelandijos, Pakistano, Zambijos ir daugybės kitų šalių pajėgose. Tai taip pat buvo policijos pamėgtas ginklas, kuris buvo labai efektyvus šaudant iš artimo atstumo - juk tam ir buvo sukurtas. Tiesa, pirmoji versija turėjo vieną neįprastą bruožą.

Kaip rašėme anksčiau, revolveriai įprastai būna viengubo arba dvigubo veikimo ir jie skiriasi tik gaiduko mechanizmu. Šaudant viengubo veikimo revolveriu prieš kiekvieną šūvį reikia atlaužti gaiduką (tą dalį tiesiai už dėtuvės). Tuo tarpu dvigubo veikimo revolverių gaidukai yra atlenkiami nuleistuku - traukiant nuleistuką pirmiausia pakyla gaidukas, o tada jis krenta žemyn ir paleidžia šūvį. Įprastai tas pats revolveris gali veikti ir taip, ir taip - jei šaulys tik nori, jis gali atlenkti ir dvigubo veikimo revolverio gaiduką. Nebent jis šaudo „Enfield No. 2“ revolveriu - jo gaidukas neturi rankenėlės, nors akivaizdžiai yra išorinis.

Pirmoji „Enfield No. 2“ versija buvo tik dvigubo veikimo - gaiduko atlaužti nebuvo įmanoma net panorėjus. Tokių revolverių būna, tačiau jie įprastai net neturi matomo gaiduko - jis paslepiamas rėme. „Enfield No. 2“ turėjo paprastą tradicinį dvigubo veikimo mechanizmą, tačiau trūko rankenėlės.

Tai, beje, nebuvo labai gerai. Šaudydami dvigubo veikimo revolveriais greitai pastebėsite, kad jiems trūksta taiklumo. Taip yra todėl, kad visą gaiduko mechanizmą valdantis nuleistukas yra gana sunkus, todėl jį traukdami šauliai netyčia patraukia ginklą tolyn nuo taikinio. Prie to galima priprasti, tačiau dvigubo veikimo revolveriai beveik visada yra ne tokie taiklūs kaip viengubo veikimo. Ir tie, kurie naudojo „Enfield No. 2“ pirmą kartą, galėjo tai patvirtinti - šis ginklas buvo efektyviausias šaudant nedideliu atstumu.

Kita vertus, būtent artimai kovai „Enfield No. 2“ ir buvo sukurtas. Nepaisant to, greitai pasirodė versijos su gaiduko rankenėle. Toks mechanizmas leido paleisti taiklesnį ilgesnio nuotolio šūvį. Tokia modifikacija buvo pakankamai paprasta, nes pats gaiduko mechanizmas jau buvo išorinis - tereikėjo rankenėlės.

Tai kodėl pirmieji „Enfield No. 2“ neturėjo minėtos rankenėlės? Kadangi ginklas buvo numatytas artimoms kovoms, buvo manoma, kad viengubo veikimo funkcija ir taiklumas susijęs su ja yra nereikalingi. „Enfield No. 2“ buvo sukurtas kaip karinis ginklas, todėl buvo siekiama mažinti gamybos išlaidas atsisakant nereikalingų funkcijų. Tuo pat metu buvo manoma, kad tradicinės revolverių rankenėlės yra nesaugios, nes gali lengvai užkliūti kariui braunantis per šakas ar kitas kliūtis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(17)
(7)
(10)

Komentarai ()