Rusijoje galimai bunda neaktyviu laikytas ugnikalnis - išsiveržimo tikimybė yra apie 50 %  ()

Rusijos ugnikalnis, kuris, kaip manoma, buvo užgesęs, gali prabusti, leidinyje „Volcanology and Geothermal Research“ rašo vulkanologai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai nurodo seisminį aktyvumą, vykstantį po Didžiąja Udina – vulkaniniu masyvu centrinėje Kamčiatkos pusiasalio dalyje – ir jų teigimu, tai vyksta nuo 2017 m. Iki tol nebuvo pastebėta jokių tokio masto reiškinių, pastaruoju metu nebuvo jokių išsiveržimų, ir ekspertai nesitikėjo, kad jų kada dar ir bus ateityje.

Tačiau A.A.Trofimuko Naftos geologijos ir geofizikos instituto geofizikas ir tyrimo vadovas Ivanas Kulakovas mano, kad ugnikalnį teks perkvalifikuoti į aktyvų.

Jis paskelbė, kad nuo 2017 m. spalio iki 2019 m. vasario įvyko apie 2400 seisminių judėjimų, o tarp jų ir 4,3 balų žemės drebėjimas (stipriausias regione užregistruotas seisminis įvykis). Palyginimui, nuo 1999 iki 2017 m. seisminių judesių būta tik apie 100. Praėjusiais metais I.Kulakovas su komanda įsteigė keturias laikinas seisminių stebėjimo stotis, kuriomis 2017 m. gegužę-birželį registravo ir tyrė seisminius įvykius. Iš viso per mėnesį jų buvo 559.

Vėlesnė analizė parodė, kad seisminis aktyvumas vyko didesniame nei 5 kilometrų gylyje. Tyrimo autoriai sako, kad tai gali būti užuomina apie magmos kontaktą su dideliu skysčio kiekiu. Jie priduria, kad jie gali būti panaudoti ugnikalnių statusui išnykti nuo išnykimo iki aktyvios.

Pasak I.Kulakovo, išsiveržimo tikimybė yra apie 50 proc. Alternatyva – „jis tiesiog per kelis mėnesius ramiai išleis energiją, ar viskas pasibaigs be jokio išsiveržimo“, – CNN sakė mokslininkas.

Kokią grėsmę tai kelia – nežinoma, rašo „IFL Science“. Ir tėra vienintelis būdas sužinoti – reikia stebėti seisminį aktyvumą. „Reikia įkurti daugiau stočių, kad galėtume suprasti, ar tai pavojinga, ar ne“, – sako Ivanas Kulakovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(2)
(5)

Komentarai ()