Kodėl baltas vynas pilstomas į skaidraus stiklo, o raudonas - į nepermatomus butelius?  ()

Vynas yra labai populiarus, sofistikuotas gėrimas, kuriuo daugybė žmonių mėgaujasi kasdien. Jei kada nors susidomėsite vynu, greitai pastebėsite, kokia sudėtinga ir įdomi kultūra supa šį gėrimą - čia tiek daug tradicijų ir taisyklių! Pavyzdžiui, ar žinojote, kodėl baltas vynas pilstomas į skaidraus, o raudonas - į žalio stiklo butelius?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kadaise vynas buvo laikomas statinėse ir pilstomas į didelius ąsočius, kuriuos žmonės kaip mat ištuštindavo. Ąsočiai virto moliniais buteliais, o vėliau vis dažniau naudotas stiklas. Vyno butelių tradicijos susiformavo prieš kelis šimtus metų. Netgi butelio forma pakito nedaug (ar kada susimąstėte kam skirtas tas gilus įdubimas butelio dugne?), nors šiais laikais vyndariai dažnai stengiasi išsiskirti unikalaus dizaino buteliais.

Taigi, tie skaidraus ir žalio stiklo buteliai iš esmės naudojami dėl to, kad tai - tradicija. Žmonėms tai tinka, nes lengva pastebėti, koks vynas yra kokiame butelyje. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad skirtingo stiklo pasirinkimas neturėjo jokių praktinių priežasčių.

Iš tiesų, baltas vynas yra išgeriamas gana jaunas. Jis įprastai laikomas šaldytuvuose. Visa tai reiškia, kad jis retai patenka į saulės šviesą, kuri stipriai kenkia vyno kokybei. Tuo tarpu raudonas vynas saugomas žymiai ilgiau. Nors jis turėtų būti rūsyje, per savo ilgą amžių jis kartais gali patekti ir į saulės apšviestą vietą. Dar daugiau - UV spinduliai raudonam vynui kenkia žymiai labiau, nes jame yra taninų ir kitų medžiagų, kurias saulės šviesa išskaido. Spalvotas stiklas geriau apsaugo gėrimą nuo žalingos saulės spinduliuotės poveikio.

Baltas vynas taip pat yra švaresnis. Tuo tarpu raudoname vyne visada yra nuosėdų. Įprastai jos nekenkia gero vyno kokybei, tačiau jos neatrodo gražiai. Žalias stiklas jas tarsi paslepia.

Taigi, nors šiais laikais žalio (arba rudo) stiklo buteliai naudojami dėl to, kad tai yra tradicija, tokį pasirinkimą nulemia ir praktinės priežastys - siekis apsaugoti vyną nuo žalingos UV spinduliuotės ir užmaskuoti akiai nepatrauklias nuosėdas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(17)
(3)
(14)

Komentarai ()