Ar esate patyrę galvos svaigimą, silpnumą ir pykinimą? Gana dažnas susirgimas, o dabar keistas išradimas gali padėti diagnozuoti vertigo tipą - pacientai jį naudotų namie  ()

Svaigulys, dar žinomas vertigo vardu, retkarčiais kamuoja bent 30 % žmonių. Tai - stiprus galvos svaigimas, dažnai lydimas pykinimo, silpnumo jausmo, apsunkusio vaikščiojimo ir kitų simptomų. Svaigulį gali sukelti įvairūs veiksniai - labai retais atvejais vertigo yra ir insulto simptomas. Tačiau diagnozuoti svaigulio tipą nėra taip paprasta, todėl Sidnėjaus Universiteto mokslininkai išrado specialius akinius, kuriuos pacientai gali savarankiškai naudoti namie.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Dizzy-cam“ vadinami akiniai - tai pakankamai paprastas elektroninis prietaisas, galintis užfiksuoti akies obuolio judesius vertigo priepuolio metu. Mokslininkai iš ankstesnių tyrimų žino, kad skirtingų formų svaigulys pasižymi skirtingais akies obuolio judesiais. Problema tame, kad kai pacientai apsilanko pas gydytoją, stiprus priepuolis jau būna praėjęs.

Profesoriaus Hamisho MacDougallo išrasti akiniai leidžia pacientams patiems bet kuriuo metu užfiksuoti vertigo priepuolio sukeltus nevalingus akių judesius. Po to ši medžiaga gali būti analizuojama specialistų, kuomet pacientas atvyksta konsultacijai ir „Dizzy-cam“ grąžinimui.

Šiuo metu „Dizzy-cam“ kol kas nėra patvirtintas medicininis prietaisas, tačiau jau vyksta jo tyrimai. Sidnėjaus Universiteto mokslininkai surinko 117 žmonių grupę, kurioje buvo ir 43 Ménière'o liga sergančių žmonių (tai - sunkus vidinės ausies sutrikimas, paveikiantis klausą ir pusiausvyrą), ir 67 žmonės kenčiantys nuo vestibiuliarinės migrenos, kuri sukelia svaigulį.

Pats tyrimas buvo pakankamai paprastas. Dalyviai savarankiškai namuose „Dizzy-cam“ pagalba turėjo įrašyti savo akių judesius vertigo priepuolių metu. Vėliau šią medžiagą analizavo gydytojai, bandydami pastebėti ligoms priskirtus judesius. Tyrimas atskleidė, kad įrenginys leidžia labai tiksliai diagnozuoti skirtingus susirgimus, ypač Ménière'o ligą. Mokslininkus džiugina tokie rezultatai, nors, žinoma, bus reikalingi tolimesni tyrimai.

Viena iš tyrimo autorių Allison Young, taip pakomentavo rezultatus - „Tai rodo, kad pacientai gali namie patys užfiksuoti savo vertigo priepuolius, o ši medžiaga gali būti analizuojama gydytojų, siekiant greitos ir tikslios vertigo tipo diagnozės“. Tiesa, ne viskas ėjosi taip gerai.

Keturi dalyviai negalėjo įrašyti savo vertigo priepuolių - jų metu jautėsi per daug prastai, kad naudotų „Dizzy-cam“ prietaisą. Dar keli dalyviai pasakojo, kad savo priepuolių neįrašinėjo, nes jiems jie pasirodė nepakankamai striprūs. Tai, žinoma, mokslininkų nedžiugina, tačiau jau planuojami didesnio masto tyrimai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()