Mokslininkams pavyko sukurti superbananą  (2)

Mokslininkams pavyko sukurti superbananą – genetiškai modifikuotą vaisių, kuriame padidintas vitamino A kiekis. Mokslininkai tikisi, kad šis superbananas padės išvengti tūkstančių Ugandos vaikų mirčių bei apakimo, dėl vitamino A trūkumo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kvinslando technologijų universiteto mokslininkai kūrė produktą, kuris buvo buvo auginamas Innisfaile, 90 kilometrų nuo Kernso. Šis produktas vėliau buvo išsiųstas į Jovos valstijos universitetą (JAV), kuriame buvo atliekami papildomi tyrimai, finansuojami Billo Gateso fondo ir kainavę 10 milijonų dolerių. Tolimesni tyrimai padės nuspręsti, ar šis modifikuotas vaisius tinkamai veikia žmogaus organizmą.

Projekto vadovas profesorius Jamesas Dale‘as sako, kad geras mokslas turi didelę įtaką praturtinant tokius vaisius, kaip Ugandos bananai – tokiu būdu vargšus aprūpinant maistingu maistu.

J. Dale‘as su penkiais Ugandos doktorantais prie šio projekto dirbo 9 metus.

Pats J. Dale‘as sako, kad šis projektas yra itin svarbus – mat 70 procentų Ugandos gyventojų išgyvena tik dėl bananų. Anot jo, rytų Afrikos gaminimui skirtas bananas, kuris yra verdamas garuose, yra pagrindinis maistas daugumoje rytų Afrikos tautų, tačiau jame yra mažas mikroelementų kiekis – tokių kaip vitaminas A ir geležis. Jis tikisi, kad jo komandai pavyks padidinti vitamino A kiekį iki 20 mikrogramų viename sauso banano grame.

Pasaulinė sveikatos organizacija vitamino A trūkumą įvardina kaip vieną pagrindinių priežasčių, sukeliančių aklumą – kurio galima išvengti, ypač tarp Afrikos vaikų.

Jeigu superbananas sulauks pasisekimo, mokslininkai tikisi, kad 2020 metais jį galima bus auginti ir kitose Afrikos šalyse – įskaitant Ruandą, Demokratinę Kongo Respubliką, Keniją ir Tanzaniją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(5)
(10)

Komentarai (2)