Užsispyrę neišmanėliai ar įžvalgūs piliečiai? Štai ką turite žinoti apie žmones, kurie taip stipriai nusistatę prieš genetiškai modifikuotą maistą (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Monochamus 2019-02-19 13:35
Manau ne Krugerio efektas, o dezinformacija yra pagrindinis kaltininkas tiek anti-GMO, tiek anti-vaxerių, tiek plokščiažemininkų, tiek kitų panašių ideologijų egzistavimo. Nebūtų visokių youtubo filmukų apie išsigimusias pelytes ir panašių, kuriuos paskui supermamytės išplatina per facebookus, nebūtų ir problemos. O dar kai pasigauna visokie neva tai "ekologiški" produktai ir pradeda lipinti ant etikečių "be GMO", tai nėr ko stebėtis kodėl visuomenėje ir vyrauja priešiškas požiūris. Be abejo žmogus, peržiūrėjęs kelis anti-GMO youtube filmukus kur "viską išaiškina" manys, kad "turi žinių".
Giedriax 2019-02-19 14:21
Vykdyta apklausa tai mane nustebino, argi tyrėjai tikėjosi rimtų atsakymų į tokius klausimus? Na aš tai į idiotiškus klausimus net neieškočiau protingo/teisingo atsakymo.. Pomidorai turi genus? Jei pomidorai turi genus, ir morkos turi genus, tai pomidorai=morkos?
vardasas 2019-02-19 15:15
Jeigu asilas turi genus ir zmogus turi genus tai kas tada gaunasi? Tikriausiai runkelis.
kukulis4 2019-02-19 16:19
Tas tiesa absoliuciai bet kurioje srityje. Kuo zmogus mazliau zino apie %subj tuo labiau linkes nuvertinti jo sudetinguma. Daznai turimos zinios nepakankamos net kritiskam gaunamos informacijos vertinimui, o tai priveda prie kliovimosi intuicija. Man, asmeniskai, nera nieko labiau uz****cio, kai pries vieno zinias ir patirti, pastatoma kito nuojauta, tikejimas ar viltis.
Monochamus 2019-02-19 16:37
Bėda tik ta, kad dažnai žmonės tą Kriugerio efektą taiko vienas kitam, nes kiekvienam atrodo, kad čia būtent jis yra tas, kuris ištiesų žino, o oponentas tai tas durnius, kuris nieko neišmano, bet įsivaizduoja, kad išmano
AAA000 2019-02-19 17:30
as taves kitaip paklausiu. ar pomidorai turi lytinius organus? nemanau kad zinai teisinga atsakyma
Giedriax 2019-02-19 20:59
Niekada nesidomėjau pomidorais, neskaičiau mokslinių darbų ta tema, pro mikroskopą į juos nežiūrėjau. Bet jei reikėtų spėti, žinau kokiais argumentais remiantis mano atsakymas būtų vienoks ar kitoks. Klausimas tau: pomidorai gali daugintis 4 būdais. teisybė ar melas?
mobilunkas 2019-02-19 21:38
pomidoras kaip augalas zinoma kad turi lytinius organus, nes kuria dalim dauginamasi tai ir yra lytiniai organai-augalams jie vadinami ziedais, nekaltas prasidejimas vadinamas pumpuravimusi- vegetatyviniu dauginimusi. O siaip tai galima sukurt daug klausimu kurie neturi konkreciu atsakymu, pvz. kiek megabaitu uzima 5kg plyta, kiek kainuoja 3 amperai. Ir gmo ar jie gerai ar blogai mes pamatysim po kazkiek laiko, labai trumpu periodu gerai nes numalsina alki ir igalina mus veistis vis daugiau ir daugiau, o tolimuoju periodu mes dar pamatysim, bet vertinant logiskai tai bus ir naudingu ir zalingu gmo, kuriu daugiau bus neaisku, taciau laikui begant zaligu gmo atsisakinesim, tad galima manyt kad po daug daug laiko gmo bus mazai zalingi. zodziu ateiti numatyt galima, bet neimanoma ivertint dabarties
qriuqriu 2019-02-19 21:45
hmm, straipsnis pajuokiantis idiotus, kazkada patikejusiais mokslininkais, nesuprantantiems kodel tie pesimistais buvo pries GMO , kuo daugiau nauju duomenu, tuo sudetingesne musu DNR, pasirodo ir virusai fragmentus gali ikist is kitu organizmu, kiek tokia rizika egzistuoja realybej( kai formavos pirmines biologines formos RNR DNR tarp organizmu mainai vyko keliais lygiais)? nzn tyrimu negirdejau, faktas kaip blynas, kad antibiotiku era baiginejas ir nelabai aisku ko toliau griebtis mokslininkai zada, tai po velniu, jei tiek mazai dar zinom, kam eksperimentuot su zmonem tais GMO, nors ir su vienu ar keliais pakeistais genais (tipo saugu)? kad galbut po 2-3 kartu kiekvienam DNR klaidas taisyt teks , nu tam lyg pirminiai instrumentai yr, bet kiek isliks zmoniu kam to prireiks?
M134 2019-02-19 22:52
Na jei mes valgom pomidorą ir valgom žuvį. Arba jei mes valgom pomidorą su žuvies genu. Mūsų skrandžiui tikriausiai tas pats. Daug svarbiau kokios cheminės medžiagos sudaro GMO ir jei dėl to neatsiranda kažko nuodingo tai greičiausiai nėra jokio pavojaus. qriuqriu paminėjo CRISPR būdą kai modifikuotas virusas gali pakeisti žmogaus genomą. Kadangi toks metodas egzistavo gamtoje natūraliai iki GMO, tai kaip ir tas pavojaus nekelia. Iš esmės visa genetinė inžinerija kiek girdėjęs tik žaidžia su jau egzistuojančiais genais ir tiesiog juos keitalioja, įdiegia arba išjungia. Visa tai beveik 100% nepavojinga, ypač maiste. Aišku tai jau db yra revoliucija. Bet jei sugebės tiesiog kurti genetinį kodą, kuris neegzistavo niekada niekur kitur, tada... na galimybęs beribės ir geros ir blogos - lyg organinis AI, apribotas greičiu bet su daug išbaigtesne/tobulense baze. Bet čia biski ne į temą.
lape 2019-02-19 23:56
Iš tikro, tai nėra tas pats, nes DNR fragmentai patenka į lastelės vidų. O pav. geriant sultis, tai netgi į kraują gali patekti. Tarp kitko visa soja modifikuota ir nieko. Bet tai nėra GMO problema. Problema yra patentuojami genai, ir tai, kad naikinama kultūrų įvairovė. Paliekant vieną veislę, kurios netgi sėklos nedaigios.
vardasas 2019-02-20 00:30
geriau jau niekas nebutu prabile apie GMO, uzteko suzinoti kad net lietuvoje yra ploksciagalviu rase, o dabar ir GMO ekspertu atsirado. DNR koregavimas ir jo pasekmes yra labai plati tema, galu gale kiekvienas musu judesys yra kazkoks DNR koregavimas,papildymas ar suzalojimas tik CRISPR metodas tai daro greiciau ir norima kryptimi.
vivis 2019-02-20 05:54
Jei žmogus sako, kad bulvių traškučiai nesveika, bet nežino kaip jie gaminami, nežino kad bulvė sudaryta iš ląstelių, tai nereiškia, kad bereikalo jie taip sako.
PupuDede 2019-02-20 08:28
Kaskada apie glifosatus sake taip pat kad sitas daiktas tai revoliucija greitai suskyla ir nieko nelieka. Dabartiniai tyrimai parode kad neskiles isbuna virs metu laiko dirvozemyje veikiamas krituliu saules ir lietaus. Net jeigu kas kas nupurske lauka uz 100 m tai tiketina kad jusu paseliai irgi jau kliuvo. Dabartiniai tyrimai parode tarsa kad ir labai maza bet lieka 0,005 iki 0,009 mg/kg. Ir cia randama gryno glifosato po 6 mėn o as nebekalbu apie jo skilimo produktus kurie lieka dirvozemyje ir produktuose. Link ko vedu, kad dazniausiai viskas orentuota i ir nesvarbu koki s valgote svarbu kad pigiau ir daugiau. Prisiminkim kiek tabako kompanijos ilgai slepe tyrimus del vezio, kad tik pelnas nesumazetu.
punktyras 2019-02-20 08:39
Jie tai žino iš žiniasklaidos, iš aplinkos. Jei būtų kalbama ir diegiama nuo mažumės, kad bulvių traškučiai yra gerai, filmuose rodoma, kaip kiečiausi vaikinai ir seksualiausios merginos štamščia traškučius, traškučių pramonės finansuojami moksliniai tyrimai nerodytų žalos, jie tikėtų, kad traškučiai sveika ar bent jau nekenkia. Bulvių traškučių, GMO, ar bet ko žala/nauda objektyviai priklauso nuo jų savybių. Ir mokslininkai sutaria, kad bulvių traškučiai dėl druskos, akrilamido, transriebalų, etc, sveikatos neprideda, o GMO nekenkia.
punktyras 2019-02-20 08:42
Bet čia kalba ne apie glifosatą, o apie GMO.
PupuDede 2019-02-20 09:18
As tik noriu palyginti ten irgi sake kad saugu o praeina kiek laiko ir isaiskina kad klydo bet tau sveikatos niekas negrazina. Gal GMO tai tikrai revoliucija bet manau cia labiausiai paremta tik didesniu pelnu, agaluose antibiotikai, ju neveikia glifosatas ir t.t. Bet ar tai sveika zmogui va kur klausimas.
HardAxe 2019-02-20 09:29
Na GMO nėra baubas sveikatai. Jei produkto maistinė vertė ta pati (nėra pakeistas, kad augtų ant masės ir pofik sveikatingumas, kaip kviečiai dabar) tai ir taip pat sveika valgyti. Virškinimo traktas suardo visas baltymų grandines į pradinius elementus ir jum gyliai pofik, kaip tie baltymai buvo sudėlioti. Šiuo atveju pesticidai/antibiotikai daug blogiau. Bet GMO yra kuriami tam, kad įveiktų vabzdžius, aplinkos poveikį ir t.t. Šitoj vietoj galim padaryti baubą, kuris nusiaubs aplinką taip, kad mažai nepasirodys. Taigi, nors GMO ir saugu valgyti, bet didelis nepasitnkinimas yra gerai, bent pradinėse stadijose.
PupuDede 2019-02-20 10:27
Kuriami kad įveiktu vabzdžius, bet juk virškinime dalyvauja ivairiausios bakterijos o kaip jos veikiamos tada.
Monochamus 2019-02-20 11:26
, o ne kažkokia cheminė medžiaga, kurią pila pikti mokslininkai į augalus. Taip, manau, kad galime GMO pagalba padaryti, kad agurkas būtų mirtinai nuodingas, bet gal būt įmanoma padaryti ir tai, kad iš to pačio žemės ploto išaugtų dvigubai daugiau skanių nenuodingų agurkų. Ar, praturtinti agurką vitaminais. Ir tie visi minties šuoliai, kad "kažkas užvalgė kažko GMO, blogai pasijuto, vadinasi reikia drausti visą GMO" tai maždaug tokio paties lygio, kaip "Rygoje sugriuvo pastatas, todėl nuo šiol draudžiame visame pasaulyje visas namų statybas! Juk matome prie ko tai gali privesti!".