Skamba kaip iš siaubo filmo: dėl klimato kaitos plinta audinius ėdančios bakterijos  (1)

Vandenyne gyvenančios žmogaus kūno audinius ėdančios bakterijos plinta į pakrančių vandenis, kuriose jų anksčiau nebuvo. Ir dėl to kalta klimato kaita, skelbiama naujoje ataskaitoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jos autoriai aprašė penkis atvejus, kuomet tokiomis bakterijomis užsikrėtė žmonės, kontaktavę su vandeniu Delavero įlankoje tarp Delavero ir Naujojo Džersio arba valgę joje sugautų jūros gėrybių. Istoriškai tokių infekcijų Delavero įlankoje pasitaikydavo itin retai, nes tokią infekciją sukeliančios bakterijos Vibrio vulnificus mėgsta šiltesnius vandenis, kaip, pavyzdžiui, Meksikos įlankoje, rašoma livescience.com.

Dėl klimato kaitos kylant vandenynų temperatūrai, Vibrio vulnificus veikiausiai juda toliau nuo šiaurinių rajonų, todėl užsikrėtimo jomis atvejų daugėja ten, kur anksčiau jų nebūdavo, nurodo ataskaitos autoriai.

„Mes manome, kad medikai turi žinoti apie galimybę, kad Vibrio vulnificus sukeltų infekcijų skaičius už tradicinių geografinių zonų auga“, – medicinos žurnale „Annals of Internal Medicine“ paskelbtoje ataskaitoje nurodo mokslininkai iš Kamdene, Naujajame Džersyje, veikiančios Cooperio universitetinės ligoninės.

Vibrio vulnificus bakterijos gyvena vandenynuose, kurių temperatūra yra didesnė kaip 13 laipsnių Celsijaus. Žmonės šiomis bakterijomis gali užsikrėsti dvejopai: jeigu valgo užkrėstą maistą arba jeigu turi atvirą žaizdą, ant kurios patenka jūros vandens su tokiomis bakterijomis.

Nors daugeliu atveju tokios bakterijos sukelia nežymių simptomų, kai kuriems žmonėms gali išsivystyti gyvybei pavojingų odos ar kraujotakos būklių. Vibrio vulnificus taip pat gali sukelti nekrozuojantį fascitą – retą infekciją, kai bakterijos ėda kūno audinius ir naikina odą bei raumenis. Dėl to gali tekti amputuoti galūnę, žmogus net gali mirti.

Minėtos ataskaitos autoriai pažymi, kad 2008–2016 metais jų ligoninėje buvo užfiksuotas tik vienas tokios infekcijos atvejis, tačiau 2017 ir 2018 metų vasaromis jų skaičius padidėjo iki penkių. Visi šie žmonės arba žvejojo krabus Delavero įlankoje, arba valgė jūrų gėrybių iš šio regiono. Visiems jiems išsivystė nekrozuojantis fascitas. Vienas pacientas mirė.

Vienu atveju 46 metų vyras krabų žvejybos metu patyrė nedidelė kojos traumą. Po dviejų dienų atsirado skausmas, koja patino ir pasidengė pūslėmis. Tai buvo Vibrio vulnificus infekcija. Vyrui teko atlikti skubią operaciją ir nuo kojos pašalinti negyvus audinius. Vėliau teko prisiūti odos lopus, siekiant uždengti dideles žaizdas.

Kitu atveju 64 metų vyrui, valiusiam ir valgiusiam krabų, pasireiškė infekcijos požymiai. Nepaisant medikų pastangų, vyrui sutriko širdies veikla ir jis mirė.

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrų specialistai pažymi, kad nekrozuojantis fascitas paprastai neišsivysto žmonėms su sveika stipria imunine sistema. Labiausiai pažeidžiami yra žmonės, sergantys chroniškomis kepenų ir kitomis ligomis, kurios silpnina imuninę sistemą. Iš penkių minėtų atvejų trys vyrai sirgo hepatitais B arba C, o vienam buvo diabetas.

Siekdami apsisaugoti nuo Vibrio vulnificus infekcijos, žmonės su atviromis žaizdomis turėtų vengti kontakto su jūros vandeniu ir žaizdas užsiklijuoti vandeniui nepralaidžiu pleistru. Taip pat rekomenduojama nevalgyti žalių ar mažai termiškai apdorotų vėžiagyvių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(7)
(4)
(3)

Komentarai (1)