Pastebėtas ankstyviausias galaktikų susiliejimas, kokį tik yra pavykę aptikti kosmose  ()

Beveik kiekviena galaktika savo gyvenime patiria įvairių susiliejimų su kitomis. Ankstyvojoje Visatoje susiliejimai buvo dažnesni, bet stebėti juos – sudėtinga, nes galaktikos yra blausios ir sunku jas išskirti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar pristatytas seniausios besijungiančių galaktikų poros atradimas. Šių galaktikų šviesa iki mūsų keliavo beveik trylika milijardų metų, taigi jų atvaizdą matome iš tų laikų, kai Visatai buvo mažiau nei 800 milijonų metų. Tuo metu galaktikos buvo kupinos dujų ir labai netvarkingos.

Dėl to, kai šios galaktikos buvo aptiktos pirmą kartą, jų savybės nebuvo nustatytos labai tiksliai. Tik dabar, atlikus papildomus stebėjimus ALMA submilimetrinių bangų teleskopu, pavyko išsiaiškinti, kad jos tikrai yra labai toli, ir kad tai tikrai yra galaktikos, o ne, pavyzdžiui, žvaigždžių spiečiai.

Taip pat nustatyta, kad objektai yra vienodu atstumu nuo mūsų ir kad jie artėja vienas prie kito. Abi galaktikos yra panašios viena į kitą – maždaug dešimt kartų mažesnės už Paukščių Taką, bet daug sparčiau formuojančios žvaigždes. Sparti žvaigždėdara yra vienas iš galaktikų susiliejimo padarinių. Tolesni šio ir kitų panašių objektų tyrimai padės geriau suprasti galaktikų evoliuciją Visatos jaunystėje.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()