Ši keista raizgalynė vieną dieną gali išgelbėti jūsų gyvybę - mokslininkai šį daiktą vadina e-tatuiruote  ()

Teksaso Universiteto Ostine mokslininkai sukūrė įdomų medicininį prietaisą. E-tatuiruote pramintas belaidis įrenginys kada nors išgelbės tūkstančius gyvybių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nanshu Lu su komanda sukūrė šią keistai atrodančią e-tatuiruotę. Naudotojai ją turėtų prisiklijuoti prie krūtinės, kiek įmanoma arčiau širdies. E-tatuiruotę reikėtų dėvėti ilgesnį laiką, tačiau šis įrenginys yra gana plonas ir lengvas, todėl neturėtų labai erzinti ir trukdyti užsiimti kasdiene veikla. Tačiau ką daro šis keistas daiktas?

Mokslininkai tikina, kad tokie prietaisai kada nors pakeis įprastus elektrokardiografijos metodus. E-tatuiruotė gali labai tiksliai stebėti širdies ritmus. Fiksuojamas veiksmas skirtinguose skilveliuose, o labai tikslūs, detalūs duomenys apie širdies sveikatą perduodami į išmanųjį telefoną - jokių laidų šis įrenginys neturi.

E-tatuiruotė veiktų nepalyginamai tiksliau nei tradiciniai elektrokardiografai, nes matavimai būtų atlikti per ilgesnį laikotarpį. Žmogus užsiimtų kasdiene veikla, kuri tikrai įtrauktų ir nemažai judėjimo, todėl surinkti duomenys būtų įvairesni ir padėtų diagnozuoti paslėptus susirgimus.

Šis prietaisas yra pagamintas iš termoplastiko ir grafeno. Grafenas puikiai tinka tokioms funkcijoms, nes yra lankstus, 100 kartų stipresnis už plieną ir laidus elektrai. Grafenas yra brangi medžiaga, tačiau mokslininkai neabejoja, kad e-tatuiruočių naudojimas ir kaina pranoktų tradicinius elektrokardiografijos metodus.

Mokslininkai vis dar tobulina šio įrenginio veikimą, tačiau jis jau yra beveik užbaigtas - liko išspręsti tik kai kurias detales. Šios technologijos kūrėjai jau bendrauja ir su medicininių prietaisų gamintojais, bandydami išsiaiškinti galimybes e-tatuiruotes gaminti serijiniu būdu. Tačiau prieš tai dar reikės atlikti kai kuriuos bandymus, įskaitant ir eksperimentus su primatais, o vėliau - ir bandymus su žmonėmis. Mokslininkai neabejoja, kad tokios e-tatuiruotės gali gelbėti gyvybes, nes padėtų tiksliai anksti diagnozuoti sunkiai aptinkamas širdies ligas. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(38)
(1)
(37)

Komentarai ()