Skausmas krūtinėje dar nereiškia, kad jums prasidėjo infarktas - jį gali sukelti ne tik širdis  ()

Dažnai pajutę skausmą širdies plote, iš karto manome, kad blogai su širdimi, tačiau taip yra ne visada.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ pasakojo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Tačiau, priduria jis, patys nusistatę sau ligą, simptomus pacientai taip pat dažnai ignoruoja ir į gydytojus nesikreipia, nors tai gali būti gyvybiškai svarbu.

„Šimtai žmonių klaidingai sau nustato ligą ir eina ne pas tą gydytoją arba dar blogiau – patys imasi savigydos“, – teigia A. Unikauskas.

Remdamasis statistika profesorius sako, kad net 30 proc. gydytojų pirminės apžiūros metu suklysta skelbdami diagnozę, bet vėliau ji gali būti tikslinama. Vis dėlto, tikina jis, teisingai diagnozę galima nustatyti ir patiems, net jei skausmo simptomai labai panašūs.

„Kai skauda krūtinės ląstą, tai gali būti širdies, plaučių liga, raumenų skausmas, tarpšonkaulinė neuralgija, rėmuo, skrandžio liga, stuburo patologija“, – vardija A. Unikauskas.

Pajutus skausmą, jis pataria pirmiausia kreiptis į šeimos gydytoją, tačiau svarbu nustatyti, ar skausmas širdies plote išties susijęs su pačia širdimi – tuomet delsti negalima.

„Simptomai gali būti panašūs, o ligos – skirtingos. Problema ta, kad vienais atvejais patys nusistatę sau ligą, simptomus ignoruojate ir pas daktarus net neinate, nors galbūt tai gyvybiškai svarbu“, – įspėja A. Unikauskas.

Pasak jo, dažnai pacientai, kalbėdami apie širdies skausmą, susipainioja: „Reikėtų įsidėmėti, kad kai yra tikrai pavojingas širdies skausmas, į jo židinį ligonis nerodys pirštu, tam reikia viso delno.“

Jei jaučiate spaudimą už krūtinkaulio, tikriausiai jis susijęs su širdimi, o dūrimo jausmas daugiau būdingas raumenims, neuralgijai, stuburo patologijoms, sako gydytojas.

Dažnai širdies skausmu besiskundžiantys pacientai pamini deginimo jausmą: „Kai kurie ligoniai spaudimą ir deginimą širdies plote gali sutapatinti, tačiau deginimas priskiriamas raumenų skausmui.“

Tai, kad jums reikėtų susirūpinti širdies sveikata, įspėja širdies skausmas susijęs su fiziniu krūviu, tačiau jis gali atsirasti ir nesportuojant.  „Jei širdies skausmas nesusijęs su fiziniu krūviu, gali būti išėminis širdies skausmas, susijęs su deguonies trūkumu“, – sako A. Unikauskas.

Be to, priduria jis, tikras širdies skausmas nepriklauso nuo kūno padėties ir judesių – jei pakeitus kūno padėtį skausmas sustiprėja ar sumažėja, tai gali būti raumenų, stuburo patologija.

Širdies ligomis sergantys pacientai taip pat nesiskundžia ilgai trunkančiu širdies skausmu. „Tipiškas širdies skausmas, arba širdies angina, netrunka ilgiau kaip 15 minučių. Jei širdies plote kelias valandas jaučiate dūrimą, tai ne širdies problema. Jei skausmas praeina po kelių minučių pastovėjimo, tai taip pat gali būti širdies liga“, – teigia medikas.

Vienas ryškiausių požymių, kad reikėtų pasitikrinti širdį – skausmo plitimas į kitas kūno vietas: „Kai problema susijusi su širdimi, skausmas plinta į kaklą, kairįjį petį ir ranką. Nors daugelis galvoja, kad esant širdies patologijai skausmas plinta tik į kairiąją kūno pusę, bet jis gali plisti ir į pilvą, ir į dešinę kūno pusę, ir visur kitur.“

Jeigu skausmo simptomai rodo širdies ligas, tikslią diagnozę padės nustatyti kardiograma ir širdies ultragarso tyrimas, krūvio mėginiai ar kraujo tyrimas, sako A. Unikauskas.

Parengė Gertrūda Stripeikytė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()