Mokslininkai aptiko naują būdą mažinti reumatoidinio artrito simptomus - reikia stimuliuoti klajoklinį nervą  ()

Reumatoidinis artritas yra lėtinė autoimuninė liga. Tikslios šios ligos priežastys nėra žinomos, o ir labai efektyvaus gydymo, deja, nėra. Tačiau praėjusį mėnesį Ispanijoje buvo pristatytas daug žadantis tyrimas - klajoklinio nervo stimuliavimas gali padėti pašalinti bent dalį pacientus varginančių simptomų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Klajoklinis nervas yra labai sudėtinga struktūra. Jis tęsiasi nuo galvos smegenų iki pat pilvo ertmės. Klajoklinį nervą sudaro juntamosios, motorinės ir parasimpatinės skaidulos. Tai yra labai svarbi nervų sistemos dalis. Ankstesni tyrimai parodė, kad klajokliniame nerve veikia ir į uždegimus atsakantis refleksas, kuris sumažina citokinų gamybą. Tarp tų citokinų yra ir auglių nekrozės faktorius (žymimas raidėmis TNF), kuris sukelia uždegimus ir yra daugelio reumatoidinio artrito vaistų taikinys.

Įvairūs su reumatoidinio artrito simptomais kovojantys vaistai blokuoja TNF, tačiau panašu, kad tai gali padaryti ir pats žmogaus organizmas, jei tik pavyktų iššaukti tą minėtą klajoklinio nervo refleksą. Jei tai pavyktų pasiekti saugiai, nuo reumatoidinio artrito kenčiantys žmonės tikrai apsidžiaugtų, nes TNF blokuojantys vaistai kenkia imuninei sistemai. Tik kaip paskatinti klajoklinį nervą stabdyti TNF gamybą?

Mokslininkai iš Stanfordo universiteto 14 savanorių implantavo specialius elektrinius neurostimuliatorius. „MicrioRegulator“ vadinamas prietaisas iš tiesų nėra labai sudėtingas - jis tiesiog silpnais elektros impulsais stimuliuoja klajoklinį nervą. Tiesa, ne visi tyrimo dalyviai, kurie jau buvo išbandę bent po du kitus reumatoidinio artrito gydymo būdus, gavo aktyvuotus prietaisus. Jie buvo padalinti į tris grupes ir vienai iš jų teko placebas.

Kitų dviejų grupių nariai buvo stimuliuojami - pacientai pirmojoje grupėje buvo stimuliuojami kartą per dieną, antrosios grupės žmonių klajoklinis nervas buvo stimuliuojamas net keturis kartus per dieną. Abiejų grupių pacientų kūnuose citokino kiekis tyrimo metu nukrito net 30 %.

Taigi, mokslininkai įsitikino, kad klajoklinio nervo stimuliavimas gali padėti pašalinti bent dalį reumatoidinio artrito simptomų. Tačiau kas toliau? Implantuoti „MicrioRegulator“ į kiekvieną pacientą tikrai nepavyks. Tačiau pats principas, atrodo, veikia, todėl dabar mokslininkai bandys sukurti masinio naudojimo prietaisus, kurie galėtų būti naudojami gydytojo kabinete.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()