Štai kodėl žmonių imunitetas silpnėja ir didėja rizika susirgti vėžiu: daug žadantis tyrimas, kaip sustabdyti užkrūčio liaukos senėjimą  (3)

Užkrūčio liauka yra labai svarbi T limfocitų gamybai. T ląstelės susiformuoja kaulų čiulpuose, tačiau dar nesubrendusios juda link užkrūčio liaukos. Taigi, ši liauka yra labai svarbi žmogaus imuninei sistemai. Deja, senstant ji ima silpti pirmoji. Tačiau dabar Australijos mokslininkai pagaliau išsiaiškino, kaip prasideda užkrūčio liaukos silpimas. Šios žinios galėtų vėl suteikti jėgų šiam svarbiam organui ir žmogaus imuninei sistemai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Senstant ima silpti žmogaus imuninė sistema. Sumažėja T limfocitų koncentracija, žmogus tampa labiau pažeidžiamas įvairioms infekcijoms, ženkliai išauga vėžio rizika. Ir visa tai - dėl susilpnėjusios užkrūčio liaukos.

Jau kurį laiką žinoma, kad užkrūčio liauka ima silpti iš karto pasibaigus lytiniam brendimui. Su laiku jos silpnėjimas greitėja ir galiausiai šis už krūtinkaulio esantis organas nebegali užtikrinti efektyvaus imuninės sistemos darbo. Tačiau mokslininkai ilgą laiką negalėjo paaiškinti, kodėl užkrūčio liauka ima silpti. 

Taigi, mokslininkai atliko tyrimą ir identifikavo du faktorius, kurie yra svarbūs užkrūčio liaukos epitelinių kamieninių ląstelių atsinaujinimui ir diferenciacijai. Tai - BMP4 ir aktivinas. Kuomet su amžiumi jų koncentracija kūne mažėja, ima silpti ir užkrūčio liauka, kuri tiesiog pradeda prarasti vis daugiau subrendusių epitelinių ląstelių. Galiausiai dėl to nukenčia T limfocitų gamyba ir pati organizmo imuninė sistema.

Šios grandininės reakcijos supratimas gali padėti sukurti naujas terapijas, kurios padėtų atgaivinti užkrūčio liauką ar užkirstų kelią jos senėjimui. Mokslininkai mano, kad užkrūčio liaukos silpnėjimas yra grįžtamas procesas, tačiau dabar reikės pabandyti surasti būdų, kaip atstatyti normalią jos funkciją.

Užkrūčio liaukos atgaivinimas žmogui nesuteiktų jaunystės. Tačiau vėl sumažėtų vėžio rizika, žmogus taptų atsparesnis įvairioms infekcijoms. Mokslininkai taip pat pabrėžia, kad sveika užkrūčio liauka yra svarbi ir organizmo atsistatymui po vėžio gydymo. Tai yra pirmasis toks tyrimas, identifikavęs užkrūčio liaukos silpnėjimo mechanizmą. Todėl verta tikėtis, kad jau netolimoje ateityje bus įmanoma šį procesą sustabdyti ir visiškai atstatyti užkrūčio liaukos funkciją.

(34)
(1)
(33)

Komentarai (3)