Kinijoje rastos neįprastos kaukolės, kurių amžius 12 000 metų  (1)

Kinijos mokslininkai baigė Jilin provincijoje rastų Houtaomuga tautelės palaikų tyrimus. Jie nustatė, kad naujausio kapavietės skeleto amžius – vos 5 000 metų. Ir jo, kaip ir dar 11 palaikų, kaukolė aiškiai deformuota, dėl to jie tapo panašūs į fantastinių filmų ateivius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos mokslinkai baigė Jilin provincijoje rastų Houtaomuga tautelės palaikų tyrimus. Jie nustatė, kad naujausio kapavietės skeleto amžius – vos 5 000 metų. Ir jo, kaip ir dar 11 palaikų, kaukolė aiškiai deformuota, dėl to jie tapo panašūs į fantastinių filmų ateivius.

Radinys įdomus tuo, kad keičia mokslininkų požiūrį į visą kaukolių deformavimo kultūrą. Senovės pasaulyje šis reiškinys buvo plačiai paplitęs, nors ir buvo nedidelio masto – egzekucijos būdavo vykdomos tik išrinktiems vaikams. Tačiau anksčiau manyta, kad tokios apeigos buvo būdingos šiuolaikinių žmonių protėviams ir baigėsi dar gerokai iki pirmųjų pastovių civilizacijų susiformavimo. Konkrečiai, deformuotų kaukolių amžius Australijoje siekia 13 000 metų.

Houtaomuga kapavietėje mokslininkai aptiko palaikus iš labai skirtingų laikotarpių, – jų amžius nuo 12 000 iki 5 000 metų. Tad, galima daryti išvadą, kad ši tauta arba tose žemėse gyvenusių žmonių visuma tokia praktika užsiėmė 7 000 metų. Kapavietėje buvo ir vaikų ir suaugusiųjų ištęstomis kaukolėmis, be to, kai kurie iš šių žmonių buvo palaidoti drauge. Tačiau čia pat aptikti aiškiai šeimyniniai žmonių su normaliomis kaukolėmis kapai. Tai patvirtina atrankinio apeigos atlikimo teoriją, tačiau pagal ką buvo parenkami kandidatai, mokslininkai tebediskutuoja.

Ko gero, įdomiausia, yra šios procedūros neskausmingumo įrodymai, kuriuos netiesiogiai gavo kinų mokslininkai. Remdamiesi suaugusiųjų palaikų analize, jie padarė išvadą, kad kaukolės deforamcija kūdikystėje jų sveikatai ir kognityvinėms funkcijoms neigiamai neatsiliepdavo. Tai yra, tokie vaikai vystėsi ir kurdavo visavertes šeimas, aktyviai dalyvaudavo genties gyvenime. Ir tai tik dar labiau intriguoja: kam gi tada senovės žmonės ištempdavo savo vaikų galvas? Koks buvo to tikslas?


(33)
(5)
(28)

Komentarai (1)