Paskelbta apie net 24 rekordinės energijos gama spindulių aptikimą  ()

Kai kurie energingi procesai Visatoje, pavyzdžiui supernovų sprogimai ar besisukančių neutroninių žvaigždžių magnetinio lauko sąveika su aplinkine medžiaga, sukuria ypatingai aukštos energijos daleles ar fotonus. Jų energija matuojama trilijonais elektronvoltų ir daugiau; palyginimui, protono ir neutrono masės atitinka šiek tiek mažiau nei milijardo elektronvoltų energijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokios dalelės, lekiančios iš susiformavimo vietų, kartais pasiekia ir Žemę ir yra aptinkamos, o atradimai padeda geriau suprasti, kaip vyksta šie energingieji procesai. Dabar paskelbta apie net 24 rekordinės energijos gama spindulių aptikimą.

Bendras Kinijos-Japonijos detektorius Tibet Asgamma užfiksavo fotonus, kurių kiekvieno energija viršija 100 teraelektronvoltų (TeV); ankstesnis rekordas buvo 75 TeV. Naujas fotono energijos rekordas – net 450 TeV. Visi fotonai atsklido iš Krabo ūko – supernovos liekanos, atsiradusios 1054 metais įvykusio sprogimo metu.

Tyrėjai teigia, kad gama spinduliai susiformuoja dviejų etapų procesu: supernovos liekanoje per kelis šimtus metų elektronai įgreitinami iki tūkstančių TeV energijos, o vėliau jie, savo ruožtu, sąveikauja su kosminės foninės spinduliuotės fotonais ir juos įgreitina iki šimtų TeV. Taigi panašu, kad Krabo ūkas yra efektyviausias dalelių greitintuvas žinomoje Visatoje.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: