Kas šis stebėtinai gražus ginklas? Kuo jis skiriasi nuo Šiaurės Amerikos tomahauko?  ()

Įsižiūrėkite į šį ginklą. Kirvį primenantis daiktas turi ornamentais ir dailiomis formomis puoštus ašmenis, o daili apvali rankena turi ir varinių elementų. Ar galite atspėti, iš kur šis ginklas kilęs?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai - Nzappa zap - brutalus ginklas ir ceremoninis kirvukas iš Kongo regiono. Be jokios abejonės, tai - senovinis ginklas, gamintas 18-19 amžiuje iš labai mažai anglies turinčio geležies lydinio. Šis ginklas buvo kaldinamas pakankamai primityviais įrankiais, tačiau jo ašmenis dažnai puošia įvairūs ornamentai ir net žmonių veidų motyvai. Kaip ir Šiaurės Amerikos tomahaukas, Nzappa zap gali būti mėtomas, tačiau šie ginklai yra labai skirtingi.

Tomahauko galva turi akį - skylę, per kurią perkišamas kotas. Tomahauko galva prie koto nėra tvirtinama - ji ten yra tiesiog įsprausta ir gali būti lengvai išimta. Tuo tarpu Nzappa zap prie medinio koto tvirtinamas visai kitaip. Šio kirvuko galvos gale yra pora smaigų, kurie yra perkišami per kote esančias skyles ir užlenkiami. Taip sudaroma labai tvirta, nepajudinama jungtis.

Nors Nzappa zap galėjo būti mėtomas, kariai įprastai iš rankų jų nepaleisdavo - šie ginklai yra tiesiog per brangūs. Tai netgi buvo tam tikro statuso simbolis. Nenaudojamas Nzappa zap kabėdavo ant skydo ir blizgėdavo saulėje, taip primindamas kitiems kariams, kad tarp jų yra kas nors viršesnis.

Įdomu ir tai, kad Nzappa zap rankena taip pat būdavo pakankamai puošni. Ji buvo paprastos lazdos formos su stambesniais galais. Išsipūtęs Nzappa zap rankenos galas padėjo šio ginklo nepamesti netyčia. Dėl estetinių priežasčių rankena taip pat buvo puošiama vario ar žalvario detalėmis.

Galiausiai Nzappa zap tapo ir ceremonijų įrankiu. Songye genties vyresnieji šiais ginklais atlikdavo įvairius ritualus, dažnai mosuodami jais virš ugnies ar išraiškingais judesiais duodami nurodymus kitiems genties nariams. Šiandien Nzappa zap kirvukai gali būti sutinkami tik muziejuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()