Tai turėjo būti itin slaptas šaunamasis ginklas - kas yra „Welrod“ ir kuo jis toks ypatingas?  ()

Tai - ypatingas britiškas Antrojo pasaulinio karo ginklas „Welrod“. Šis 9 mm pistoletas buvo toks slaptas, kad jo korpusas net nebuvo žymimas gamintojo ar šalies žymomis. Tačiau ypatingos šio ginklo savybės čia nesibaigia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Welrod“ buvo sukurtas dar 1942 metais. Nuo pat pradžių jis buvo skirtas slaptosioms Jungtinės Karalystės bei JAV pajėgoms ir pasipriešinimo grupėms. Tai turėjo būti itin slaptas šaunamasis ginklas, skirtas svarbiems taikiniams naikinti. Tačiau kartu šis ginklas turėjo būti ir labai paprastas bei pigus.

Rankena, kuri tarnavo ir kaip dėtuvė, gali būti nuimama, kad ginklą būtų lengviau paslėpti. Likusi pistoleto dalis - tai 32 mm skersmens ir 300 mm ilgio cilindras. Galinėje jo dalyje - pistoleto mechanizmas. „Welrod“ nebuvo pusiau automatinis, todėl kiekvienas šūvis turėjo būti gerai apgalvotas. Priekyje yra ventiliuotas vamzdis ir integruotas duslintuvas.

Kaip jau supratote, „Welrod“ buvo itin tyliai veikiantis pistoletas. Teigiama, kad jo šūvis paskleisdavo tik 73 dB garsą, kuris buvo labai trumpas. Tai iš esmės neleido nustatyti net paleisto šūvio krypties. Beje, būtent dėl to „Welrod“ nėra pusiau automatinis - paprastesnis rankinis mechanizmas veikia tyliau.

Norėdamas paleisti šūvį, žmogus turėjo pasukti, patraukti ir pastumti gale esantį dangtelį. Tai įstatydavo šovinį į spyną ir paruošdavo ginklą šūviui. Priklausomai nuo kalibro, dėtuvėje tilpo 6 arba 8 šoviniai. Pirmos kartos „Welrod“ naudojo 9x19 mm šovinius, o antrosios - .32 ACP kalibro amuniciją. Efektyvaus šūvio nuotolis siekė maždaug 23 metrus, nors šis pistoletas nebuvo pats taikliausias.

Buvo planuojama išmesti nemažai tokių pistoletų vokiečių užimtose teritorijose, tačiau šių planų bent jau didžiąja dalimi buvo atsisakyta. Siekiant užtikrinti slaptumą, ginklai buvo visiškai nežymėti. Yra žinoma, kad „Welrod“ pistoletai buvo naudojami Danijoje Antrojo pasaulinio karo metu, taip pat greičiausiai Folklandų ir Persijo įlankos karuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(26)
(4)
(22)

Komentarai ()