Tai - ne koks nors sulūžęs ginklas, o tikras sveikas šautuvas - jo paskirtis yra labai įdomi  ()

Nuotraukoje matote labai primityviai atrodantį šautuvą. Gali net pasirodyti, kad jam kažko trūksta - galbūt tai yra labai senas po žeme archeologų surastas ginklas? Iš tiesų tai - 1949 metais pagamintas ginklas, o taip keistai jis atrodo dėl savo paskirties.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasaulyje yra labai daug keistų ginklų. Štai „KRISS Vector“ pistoletas-kulkosvaidis turi neįprastoje vietoje sumontuotą vamzdį, o „Mateba MTR-8“ revolverio dėtuvė yra įrengta priešais nuleistuką, o ne virš jo. Tačiau šie ginklai atrodo užbaigti - jie turi rankenas, apdailą ir pakankamai sofistikuotą konstrukciją. Viršuje matomas šautuvas atrodo kitaip.

Nuotraukoje - M4 šautuvas, sukurtas JAV ginkluotųjų pajėgų orlaiviams. Šis ginklas buvo gaminamas nuo 1949 metų. Iš viso pagaminta daugiau nei 29 tūkstančiai tokių šautuvų. M4 šautuvas buvo įtrauktas į išgyvenimui sudėtingomis sąlygomis skirtą rinkinį, kuris dažniausiai būdavo įrengiamas po lėktuvo sėdynėmis.

M4 buvo sukurtas sportinio „Harrington & Richardson M265“ šautuvo pagrindu. Šis ginklas neteko didžiosios dalies apdailos ir buvo pritaikytas šaudyti „.22 Hornet“ amunicija. Su M4 buvo komplektuojama 4 šovinių dėtuvė, rinkinyje buvo ir maža kartoninė šovinių dėžutė. Įdomu tai, kad įprasti „.22 Hornet“ šoviniai, kaip tuomet buvo manyta, būtų pažeidę Hagos konvenciją, kuri draudė išsiplečiančią prieš žmones nutaikytą amuniciją. Todėl buvo naudojamos kietesnės kulkos, nors vėliau ir buvo nuspręsta, kad savigynos atveju minkštas, išsiplečiančias kulkas naudoti galima.

M4 iš tikrųjų nebuvo skirtas gintis nuo žmonių. Lėtas mažo kalibro ginklas tam vargiai būtų tikęs. Pagrindinė M4 funkcija buvo gynyba nuo laukinių gyvūnų ir medžioklė, jei to prireiktų. Buvo manoma, kad M4 tikrai pravers, jei lėktuvo įgulai teks bandyti išgyventi kažkur miškų glūdumoje ar kitoje nuošalioje vietovėje.

M4 šautuvas turėjo paprastą slankiojančią buožę ir labai primityvią rankeną. Šis ginklas neturėjo jokios apdailos, tačiau svėrė tik 1,8 kg. Jis buvo labai patikimas, kompaktiškas ir pigus - būtent toks ir turi būti išgyvenimo rinkinyje laikomas ginklas. Visi suvokė, kad tokios paskirties ginklas bus naudojamas itin retai, o M4 nereikalavo priežiūros ir buvo pakankamai patogus. Kita vertus, jis turėjo ir trūkumų, todėl jau 1952 jam atsirado pamaina.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(19)
(3)
(16)

Komentarai ()