Kam skirtas šis keistas nuotraukoje matomas ginklas? Gali būti, kad esate girdėję jo šūvį  ()

Nuotraukoje - šaunamasis ginklas su keturiais atskirais vamzdžiais. Tiksliau - keturiais lizdais šoviniams, nes vamzdžiai yra sujungti į poras. Ar galite pasakyti, kam jis skirtas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai - 1997 metais sukurtas rusiškas pistoletas „Osa“ (lietuviškai – „Vapsva“). Šį ginklą sukūrė G. A. Bideevas, o gamina - Federalinis tyrimų ir gamybos centras. „Osa“ kai kuriose šalyse yra prieinamas ir civiliams, nes būtent jiems ir buvo kuriamas. Iš tikrųjų, tai net neturėjo būti tikras ginklas.

Pagal pirminę paskirtį, „Osa“ yra garsiniam signalui skirtas pistoletas. Tokie ginklai skelbia lenktynių startą - paleidžiamas vienas šūvis į orą ir lenktynininkai pasileidžia į priekį. Būtent dėl to šis pistoletas ir atrodo taip neįprastai - inžinieriai stengėsi jį sukurti kiek įmanoma saugesnį.

„Osa“ pasižymi labai paprastu elektriniu šūvio mechanizmu su nedaug judančių dalių. Šio pistoleto esmė iš tiesų yra patys šoviniai. Nors šovinio skersmuo yra 18 mm, kulkos kalibras tėra 15,3 mm. Pati kulka yra įterpiama giliai į tūtelę. Keturios pistoleto šovinių kameros yra sujungtos į poras, nes joms nereikia išlaikyti slėgį - šį darbą atlieka pati tūtelė, kuri kartu yra ir savotiškas pistoleto vamzdis. Dėl šios priežasties „Osa“ gali būti gaminamas iš kieto plastiko.

Egzistuoja kelios „Osa“ pistoleto versijos. Kai kurios naudoja baterijas, o kitos - pjezokristalus, kurių nuleistuko paspaudimo metu sukurtos energijos pakanka šoviniams paleisti. „Osa“ pasižymi silpna šūvio energija, tačiau garsas yra išties didelis, todėl šis ginklas taip gerai ir tinka starto skelbimui. Tuo tarpu teisėsaugos pajėgos šiuos ginklus naudoja kaip nemirtinas tvarkos palaikymo priemones.

Nemažai šalių šiuos ginklus draudžia, nes netinkamai naudojami jie gali būti mirtini. 2010 metais iš „Osa“ pistoleto paleista kulka pateikė į vos už metro stovėjusio vyro galvą. Sunkūs sužeidimai baigėsi vegetacine būsena.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(3)
(11)

Komentarai ()