Vanduo, elektra ir ginklai nesimaišo? „Heckler & Koch P11“ yra įrodymas, kad viską įmanoma suderinti (Video)  (1)

„Heckler & Koch P11“ buvo kuriamas nuo aštuntojo dešimtmečio pradžios. Gali būti, kad jūs šio ginklo net nesate matę, bet jį naudoja JAV, Vokietijos, Danijos, Izraelio, Prancūzijos, Italijos, Norvegijos ir ne vienos kitos šalies pajėgos. Kuo P11 yra toks ypatingas? Ir kuo čia dėta elektra ir vanduo?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Heckler & Koch P11“ į karių rankas pateko jau 1976 metais. Tai yra kompaktiškas 20 cm ginklas su penkiais  7,62 mm kalibro vamzdžiais. Tiesa, jis šaudo neįprastais šoviniais - į P11 dedami 7,62 × 36 mm šoviniai su strėlytėmis. Bendras šovinio ilgis siekia net 10 cm. Kažkur jau tai girdėjote?

Jau rašėme apie sovietinį pistoletą SPP-1, kuris buvo sukurtas daugmaž tuo pat metu kaip ir P11. Abu šie ginklai yra skirti karinių pajėgų narams - jie šaudo po vandeniu. Tačiau P11 yra ypač įdomus todėl, kad jis yra elektrinis. Juk įprasta manyti, kad vanduo (ypač sūrus) nedraugauja su elektra ir ginklais.

Iš tikrųjų, įprasti šaunamieji ginklai po vandeniu stringa, o kulkos toli nenuskrenda. Būtent todėl šie pistoletai šaudo strėlytėmis. Įprastas pistoleto mechanizmas po vandeniu taip pat nėra labai patikimas. Todėl „Heckler & Koch“ pasirinko elektrinę sistemą su 700 gramų sveriančia baterija. Žinoma, viskas yra gerai izoliuota ir sistema vandens nebijo. Tačiau kam ta elektra? Ogi uždegti raketoms.

Nepaminėjome, kad tie 7,62 × 36 mm šoviniai yra raketiniai - savyje jie turi kietojo kuro, kuris, priešingai nei įprastų šovinių atveju, dega praktiškai visos kelionės metu. Efektyvus P11 šūvio nuotolis - 30 metrų ore ir 10-15 metrų po vandeniu. Tiesa, savo sovietiniam priešininkui šis pistoletas šiuo tuo nusileidžia.

Kai šaulys ištuština visus keturis SPP-1 vamzdžius, jis gali greitai juos visus užtaisyti vienu metu - po vandeniu tai gali užtrukti apie minutę, bet viskas priklauso nuo šaulio įgūdžių. Tuo tarpu „Heckler & Koch P11“ nesuteikia galimybės užtaisymams - vos tik visi 5 šoviniai yra paleisti, visą penkių vamzdžių modulį reikia keisti. Negana to, jį iš naujo užtaisyti gali tik ginklo gamintojas.

Tai yra didelis trūkumas, bet šis ginklas yra skirtas išgyvenimui po vandeniu, o ne kovinių operacijų vykdymui. Tikimybė, kad SPP-1 užsikirs yra kur kas didesnė, tačiau tas ginklas yra kompaktiškesnis. Taigi, vokiškas povandeninis pistoletas buvo gerokai technologiškai pažangesnis, bet tai nebūtinai reiškė, kad jis yra geresnis. Kartais paprastesnėmis priemonėmis galima pasiekti panašų rezultatą ir SPP-1 gali būti tokio mentaliteto sėkmėms pavyzdys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai (1)