Urumi - sunkiausiai valdomas ir pavojingiausias kardas pasaulyje buvo nepaprastai lankstus (Video)  ()

Kardas turi būti aštrus ir tvirtas, kad patikimai tarnautų viso mūšio metu ir būtų lengvai valdomas. Tačiau iš Indostano pietų kilęs urumi yra visai kitoks - šis kardas yra toks lankstus, kad buvo naudojamas ir kaip diržas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Urumi pasirodė dar prieš mūsų erą, tačiau niekada nebuvo labai plačiai paplitęs. Vietinėse Indijos kovų menų mokyklose urumi naudojimo buvo mokoma palyginti vėlai - šį ginklą liesdavo tik jau pakankamai subrendę mokiniai. Priežastis labai paprasta - urumi gali lengvai sužeisti ar net nužudyti neįgudusį naudotoją.

Urumi efektyvumas ir pavojingumas slypi neįprastoje konstrukcijoje. Šis kalavijas yra pagamintas iš labai plono ir lankstaus plieno, o ašmenų ilgis siekia 122–168 cm. Kariai, kurie jau būdavo įgudę urumi naudotojai, šį kalaviją nešiodavo tarsi diržą - jis buvo toks lankstus. Tas lankstumas šiam ginklui ir suteikdavo jo efektyvumą, tačiau neteisingai naudojamas urumi galėdavo perrėžti ir ranką, kuri jį laiko.

Urumo buvo naudojamas kaip botagas. Karys šį ginklą sukdavo, ore braižydamas įvairias formas. Jei priešininkas ir pabandydavo blokuoti urumi skydu, kalavijo galas apsivydavo skydo pakraštį ir vis tiek sužeisdavo žmogų. Tai, beje, reiškia, kad urumi nebuvo dažnai naudojamas mūšiuose - šiam ginklui reikia daug erdvės, o sukelti mirtinus sužeidimus nėra taip jau lengva.

Urumi demonstracija

Šis kalavijas yra pakankamai lengvas, tačiau juo mosuoti ilgesnį laiką tikrai nėra taip jau paprasta. Iš Šri Lankos kilusi urumi versija gali turėti ir 16-32 ašmenis, pritvirtintus prie vienos rankos. Apsiginti nuo tokio ginklo yra labai sunku, jie dažniausiai būdavo naudojami dvikovose arba siekiant ką nors sulaikyti.

Urumi turi ir akivaizdžių trūkumų. Šio ginklo ašmenys buvo pakankamai minkšti, todėl kirtis kietu kardu galėjo juos sunaikinti ar nuplėšti. Urumi negali blokuoti kitų ginklų ir ypač prastai veikia prieš ilgas ietis, kurios leisdavo priešininkui atakuoti per ilgesnį atstumą. Todėl šiandien urumi naudojamas tik labai įgudusių kovos menų meistrų pasirodymuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(48)
(3)
(45)

Komentarai ()