Didžiulė Vietinė tuštuma: keistas plotas Paukščių Tako kaimynystėje ir kaip stipriai tai veikia mūsų galaktiką (Video)  ()

Mūsų Paukščių Tako galaktika priklauso Vietinei galaktikų grupei, kartu su Andromeda ir keliomis dešimtimis mažesnių narių. Vietinė grupė yra Mergelės superspiečiaus dalis, bet didžioji dalis šio spiečiaus ir dar didesnės struktūros Laniakėjos yra į vieną pusę nuo mūsų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kitoje pusėje yra didžiulė Vietinė tuštuma, o naujame tyrime kaip niekad gerai atskleidžiamos jos savybės. Tyrimui pasitelktas daugiau nei 17 tūkstančių aplinkinių galaktikų atstumų matavimų katalogas Cosmicflows-3.

Nustatyta, kad Tuštumą riboja kelios gijos, jungiančios didžiulius spiečius – Persėjo-Žuvų gija vienoje pusėje ir Matuoklės-Povo-Indėno kitoje. Pati Tuštuma nėra visiškai tuščia – joje taip pat aptiktos kelios menkos medžiagos gijos, kuriose tarsi perlai vėrinyje matomos ir galaktikos.

Tuštuma jungiasi su kitomis, tolimesnėmis, tuštumomis, kaip rodo ir skaitmeniniai Visatos struktūrų evoliucijos modeliai. Tuštuma vienoje pusėje ir superspiečius kitoje labai stipriai paveikia Paukščių Tako judėjimą Visatoje – vien dėl šių objektų gravitacijos Paukščių Takas kosminės foninės spinduliuotės atžvilgiu juda maždaug 300 km/s greičiu.

Iš viso fono atžvilgiu mes judame 600 km/s greičiu – kas sukelia antrą pusę šio judėjimo, kol kas nežinia.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(23)
(1)
(22)

Komentarai ()